CMK_banner_04.jpg

In een afgeladen, stampvolle en mooi aangeklede Hervormde kerk in Den Ham verzorgde het ChristelijkConcert met Ernst Daniel Smid Mannenkoor Vroomshoop op zaterdagavond 8 oktober een spetterend Jubileumconcert.
Om het 60-jarig bestaan van het koor extra luister bij te zetten was niemand minder dan de bekende bariton Ernst Daniël Smid gecontracteerd en deze liet horen én zien dat hij zijn naam en faam in alle opzichten waard was. Hij trok alle zangregisters open en liet het publiek uit volle borst meezingen bij zijn solo “Mijn Dorp” van Wim Sonneveld (“langs het tuinpad van mijn vader”). Hij ontdekte ook dat een van de leden van het koor, Albert Wessels, had geschitterd in zijn tv-programma ‘Una Voce Particolare” en volkomen onverwacht mocht Albert zijn optreden herhalen voor de volle zaal in Den Ham, wat hem een ovationeel applaus opleverde.

 

 

Gedurende het concert werden solist en koor ondersteund door een ensemble van 14 strijkers uit het fameuze l’Orchestra Particolare. Die ‘bijzondere orkest’ droeg volop bij aan een bijzondere avond, en zorgde voor een fijnzinnige en aangename begeleiding van het 100 man tellende koor. Ook in de instrumentale intermezzo’s lieten orkest én Gezinus Veldman hun  grote kwaliteiten horen.
Dirigent, vleugelbespeler en arrangeur Gezinus Veldman was in zijn element met deze bijzondere muzikanten om zich heen en slaagde erin zijn enthousiasme over te brengen op zijn Vroomshoopse mannenkoor.
Het programma kende een weloverwogen opbouw, waarbij het koor opende met een terugblik, een in memoriam, op zijn 60-jarige geschiedenis: “In Goddelijk licht”.  Daarbij sloot mooi aan het intens gezongen “I need Thee every hour” (in een bewerking van oud-dirigent Alle Roodbergen), dat samen met de solist ten gehore werd gebracht.

Omlijst met prachtig vioolspel zong het koor vervolgens het “Benedictus” en “Agnus Dei”, uit de mis van Charles Gounod. Met dezelfde ingetogenheid werden “Bei Dir ist dat Licht” van Dietrich Bonhoeffer en het bekende “Going home” vertolkt.In het volgende blokje passeerden o.a. “Das Morgenrot”, “Doar bluit mien eerappellaand” (van de Groninger zanger Ede Staal) en “Stille Akkers” (van Toon Hermans) de revue. En Ernst Daniël Smid soleerde en glorieerde hier in het bekende “Het dorp”.

Aan het einde van de avond stroomden de “Rivers of Babylon” langs en kon toen al worden geconcludeerd dat het een “Enchanted evening” was geworden. En dan moest de apotheose nog volgen! In een operettemedley bracht het koor samen met de solist en het orkest bekende nummers als “Lippen schweigen”, “Es muss was wunderbares sein” en “Im weissen Rössl am Wolfgangsee”, waarbij het publiek volop meedeinde, meeklapte en meezong. Een geweldig eind van een geweldige avond!

De foto's staan inmiddels ook op de site en zijn hier te bekijken...