jan jonkerJan Jonker uit Den Ham is al weer enige tijd lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop o.l.v. dirigent-pianist Gezinus M. Veldman. Jan, wonend in  Den Ham, opgegroeid in een kerkelijk meelevend gezin, dat afkomstig is uit Vriezenveen, is opgevoed met muziek. Heel wat leden van ons koor hebben vaak deze achtergrond. Zo ging dat vroeger! Naar de kerk gaan was redelijk normaal en in de meeste gezinnen met een kerkelijke achtergrond was een harmonium, ook wel een traporgel genoemd, of later een elektronisch orgeltje, een vanzelfsprekendheid. En zo´n soort orgel stond er niet alleen maar voor de sier. Zeker op zondagavonden werd zo´n orgel vaak gebruikt om samen met alle gezinsleden rond het orgel te zingen. Een inmiddels  voor velen nostalgische herinnering!

Psalmen en gezangen, maar ook liederen uit de bundel van Johannes de Heer klonken blijmoedig uit de monden van de gezinsleden. Vader speelde vaak op het orgel. Hij speelde of uit z´n hoofd, omdat hij geen noot kon lezen, of gebruikte muziek uit een muziek notenboek. Later voegden zich daar Gezinsleden bij die muziek maken ook wel mooi vonden. Blokfluit, viool of een gitaar werden instrumenten, die de orgelmuziek ondersteunden. Het had wel iets intiems zo´n zondagavond rondom het orgel. En velen hebben goede herinneringen aan dat kleine vervlogen cultuurtje.

Zo is het Jan Jonker ook vergaan. Zingen is hem met de paplepel ingegoten. En als je dan ook nog een vrouw hebt die van zingen houdt en lid is van een gemengd koor, dan blijft dat gevoel voor zingen toch sluimerend aanwezig. Maar ja, om nou een stap te zetten  naar een koor, dat lijkt een brug te ver. Zeker als je van Den Ham naar ´t Kanaal moet. Je weet maar nooit. Dat is je vroeger ook met de paplepel ingegoten.

Maar het Hervormd Zangkoor in Den Ham, waar Jan z´n vrouw lid van is, gaf een tijd terug een concert. Enkele leden van het mannenkoor zongen als ondersteuning mee. Na afloop van het concert werd Jan aangesproken door Henk Lemans, lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Henk zong ook mee met het Hervormd Zangkoor tijdens dat bewuste concert. 'Vind je het mooi, Jan?` vroeg Henk. Jan knikte hevig. Hij vond het prachtig, vooral die mannen. `Lijkt zingen in een koor je wel wat` vroeg Henk. `Dat weet ik nog niet echt`, reageerde Jan Jonker, bescheiden als hij is. `Ik haal je donderdagavond om half acht op en dan kun je met mij mee naar de repetitie van het mannenkoor in Vroomshoop', besliste Henk voor Jan!!!

Zo gezegd, zo gedaan. En….Jan geniet van het zingen, van de dirigent en van het koor. Inmiddels… zijn Christelijk Mannenkoor Vroomshoop! Jan is inmiddels een trouw lid. Heeft een koorkostuum aangemeten gekregen en heeft al drie concerten van het mannenkoor daadwerkelijk meegezongen.
Wat een super beleving tijdens het Kerstconcert in Daarle. En wat een prachtig Nieuwjaarsconcert in de Hervormde Kerk in Den Ham. Een thuiswedstrijd voor Jan met een Kanaals koor!! Wie weet is Jan net zo´n enthousiasteling als Henk Lemans en zorgt Jan er ook voor dat zich meer leden melden bij het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Jan Jonker geniet nog lang van ons mannenkoor. Zingen is toch een en al ontspanning, nietwaar!!


Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN