Passiestondes en cd ‘Via Dolorosa’ van Chr. Mannenkoor Vroomshoop vormen één geheel

cd via dolorosa 1Al zestien jaar lang voert het 100 man tellende Chr. Mannenkoor Vroomshoop op Witte Donderdag een uur durende Passiestonde uit in Ons Centrum alhier. Sinds vorig jaar wordt deze Passiestonde ook op de woensdag ervóór gebracht in de rooms-katholieke kerk in Geesteren. Het zijn twee indrukwekkende concerten, waarin het lijdensverhaal in zang en muziek tot uitdrukking wordt gebracht en waarin de bezoekers deze verstilde uren kunnen meebeleven. Dit jaar zal dat zijn op woensdag 16 april in Geesteren en op donderdag 17 april in Vroomshoop, aanvang 20.30 uur.

In aansluiting op deze Passiestondes is een paar jaar geleden ook een cd opgenomen: ‘Via Dolorosa’. Dirigent Gezinus M. Veldman is bijzonder tevreden over de kwaliteit van de cd. “De Passie- en Paastijd is het hoogtepunt van, maar ook de basis voor het christelijke geloof. Veel kunstenaars hebben deze tijd over het lijden en sterven van Jezus Christus doorleefd en in beeld en muziek vertolkt. Deze tijd wordt veelal in verband gebracht met de Mattheus Passion van Bach. Er is niet zoveel andere Passiemuziek op de markt gebracht. Vandaar dat het koor ervoor gekozen heeft een cd  te maken met daarop alleen maar Passiemuziek. Liederen vanuit verschillende tijden en in diverse talen worden ten gehore gebracht, waaronder het ‘Via Dolorosa’ op tekst en muziek van Billy Spraque en Niles Borop en Gezinus Veldman. Maar ook het prachtige ‘Going home’, een lied uit de slaventijd, waarin de verwachte thuiskomst bezongen wordt. Nederlandstalige liederen ontbreken niet. Geloven heeft te maken met gevoel, bezinning en stilte. De cd is dus niet alleen maar bedoeld voor de Passietijd. Mensen ondergaan lijden. Deze cd kan helpen om lijden te verwerken. Een cd dus om het hele jaar te beluisteren”, aldus een ontroerde  Gezinus Veldman.

Koorlid Gerrit Jansen, die samen met de dirigent inhoud geeft aan de jaarlijkse Passiestondes van het koor, vindt dat het bijzondere van deze cd ook gelegen is in de vormgeving. De cd is niet alleen maar voorzien van een inhoudsopgave maar wordt in een tekstboekje ondersteund door toepasselijke teksten. Teksten die spirituele bezinning oproepen en die beeldend zijn vormgegeven door John Mulder uit Vroomshoop. “De samenhang tussen tekst en muziek roept voor heel veel mensen herkenning op” aldus Gerrit Jansen. “Een cd die het waard is veel beluisterd te worden tijdens stille momenten waarop mensen verlangen naar een gevoel niet alleen op de wereld te zijn.”

Aan de cd werkten ook mee de bariton Ard Kamphuis, Leonie van Eldik op hobo, Frank Kaman op orgel en Gezinus Veldman op piano.
De cd kost € 5,- en is te koop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 0546-642191.

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN