CMK_banner_02.jpg

Passiestondes brengen veel ontroering teweeg

geesterenDrie keer voerde het Chr. Mannenkoor Vroomshoop in 2015 zijn Passiestonde uit. Op vrijdag 27 maart op uitnodiging van de Pniëlkerk in Almelo, op woensdag 1 april voor de derde keer in de rooms-katholieke kerk St. Pancratius in Geesteren en op donderdag 2 april alweer voor de 18e keer in het kerkelijk centrum Het Anker (de hervormde kerk) in Vroomshoop. En alle drie keer lieten de bezoekers na afloop blijken zeer ontroerd te zijn over de prachtige, ingetogen muziek en zang. "Tot tranen toe bewogen', meldde een bezoeker, die de Passiestonde voor het eerst meemaakte. 'Een hoogtepunt in het jaar, indrukwekkend!', liet een andere bezoeker weten. 'Een van de allermooiste Passiestondes', zei een trouwe bezoekster.

Dat had zeker te maken met de muzikale omlijsting. Het sopraankwartet Vocunita uit Den Ham (nou ja, drie dames, want vanwege gezinsuitbreiding ontbrak een van de dames) en Leon Koppelman op panfluit en afkomstig uit Vriezenveen, zorgden er samen met onze bevlogen dirigent Gezinus Veldman voor, dat de intermezzi en de begeleiding weer van hoog niveau waren. En ook ons mannenkoor trok alle registers open bij deze drie bijzondere concerten.

Het begin was al indrukwekkend. Bei Dir ist das Licht van Dietrich Bomnhoeffer. 'In mir is het finster, aber bei Dir ist das Licht'. Dit werd gevolgd door een mooi gezongen Kyrie. Een mooie solo van Leon Koppelman met Via Dolorosa, de titelsong van onze cd. Daarna uit de 'messe brève' van Gounod twee delen. Gevolgd door een bijzonder mooie negro spiritual He never said a mumblin' word. Heel fraai golfde 'not a word, not a word' door het koor heen.
Halverwege het programma een twee minuten durende immense stilte, in een donkere kerkzaal. Geen geluid was te horen, of het moest het flakkeren van de kaarsen zijn. Samen met Vocunita uit het requiem van Fauré het lied In Paradisum. Een pianosolo van onze dirigent, die liet horen wat Eenzaam is. Mooi om te horen hoe hij met heel weinig noten eenzaamheid laat ervaren, less is more.

Uit 'The armed man' van Karl Jenkins het langzame en gedragen Benedictus, met een lange en bijzonder fraaie intro van Leon Koppelman en Gezinus Veldman. De melodieuze klanken van het lied, die halverwege omslaan in een heftig gezongen Hosanna. En ten slotte: Ga met God en Hij zal met je zijn. Een prachtig einde van de Passiestondes en een fijne oproep waarmee we de Paasdagen kunnen beleven.