CMK_banner_03.jpg

Zeer geslaagd Volkorenconcert in volle kerk

volkorenconcert 2015De eeuwenoude dorpskerk in Den Ham stond zaterdagavond te trillen op zijn grondvesten. Een groot mannenkoor van maar liefst 400 man veroorzaakte een orkaan van geluid in deze mooie kerk. Daarvoor waren verantwoordelijk de vier koren van dirigent, pianist en arrangeur Gezinus Veldman: Het Groot Nederlands Mannenkoor, het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor, het Ommer Mannenkoor, en het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop dat met zijn vele Hammer leden een thuiswedstrijd speelde.

De meer dan 600 bezoekers beleefden in een totaal uitverkochte kerkzaal een mooie avond. Dit mammoetkoor bracht samen met het trompetduo Arjan en Edith Post, organist Aarnoud de Groen en tenor Reza Ranjazmay een uitgebalanceerd programma, waarbij vaak samen en soms solo een fraai palet van muziek en zang werd geschilderd. Deze solisten toonden tijdens deze avond meermalen hun grote klasse. En dirigent Gezinus Veldman slaagde er in zijn enthousiasme over te brengen op al die zingende mannen, waardoor het een imponerende maar ook inspirerende avond werd.

Op het anderhalf uur durende programma stonden prachtige liederen zoals Bei Dir ist das Licht van Dietrich Bonhoeffer, Jesus bleibet meine Freude van J.S. Bach, Glocken der Liebe van W.A. Mozart, Halleluja van Leonard Cohen, het Wolgalied van Franz Lehar, en In His love van Mark Paterson. Dit laatste lied was een primeur voor Den Ham én voor alle koorleden, en werd aan het eind van het concert groots, ontzagwekkend en massief ten gehore gebracht. Ook de toegift met Kum Bah Yah was overweldigend.

Onze voorzitter John de Vries bedankte in slotwoord de solisten voor hun geweldige prestatie. En ook de koster van de kerk en de beheerder van de Rank werden bedankt voor de genoten gastvrijheid. Na afloop zorgden onze (Hammer) koorleden ervoor dat de kerkzaal weer snel op orde gebracht werd. In de voorbereiding was  al veel werk verzet, en dat gebeurde in eendrachtige samwerking met de andere koren. Een flinke klus was er voor de (gelegenheids)koormeesters Henk Bosklopper, Wim Minkjan en Hans Ardesch: hoe zorg je ervoor dat je 400 mannen bijna letterlijk in het gareel brengt...  Leek dat 's middags nog een bijna onmogelijke opgave, bleek dat zaterdagavond uitstekend te verlopen.