CMK_banner_02.jpg

Ontroerende voorstellingen van De Winterkraaien

Een uniek project is achter de rug. Afgelopen weken vonden vier opvoeringen van De Winterkraaien plaats voor uitverkochte zalen in Het Punt te Vroomshoop. In een anderhalf uur durende voorstelling kon het publiek genieten van een ontroerend schouwspel van filmbeelden, voordrachten, muziek en zang over leven en dood van zeven winterkraaien, zeven veenarbeiders. Liefst 1000 bezoekers beleefden een bijzondere en vaak emotionele avond.

In een geheel andere setting dan wij normaal gewend zijn hadden we een belangrijk aandeel in deze voorstelling. Gebruikelijk is dat we akoestisch zingen in ruimtes met veel klank en galm, bijvoorbeeld kerkzalen. In dit geval, een theaterzaal waarbij de galm bewust is weggehaald, is het noodzakelijk dat onze zang mechanisch wordt versterkt, wat toch een ander klankbeeld tot gevolg heeft. Maar het effect was grandioos en overweldigend.

Onze dirigent Gezinus Veldman had de door de Stichting Twentaal aangeleverde teksten omgezet naar prachtige composities, die het leven en de dood van de winterkraaien in al hun dramatiek beschreven. De opbouw naar het dramatische einde was weer fenomenaal en zorgde ervoor dat veel bezoekers met een brok in de keel de theaterzaal verlieten.

De medewerking van rasvertelster Thea Kroese en van bas-bariton en oud-Vroomshoper Nanco de Vries, en trompettist Geerhard Abma uit Den Ham zorgde voor een indrukwekkende en ontroerende avond. De avond eindigde met een weemoedig lied: ‘Als ik tracht t’rug te denken, weet ik, herinnering is eenzaamheid’ en ‘Jette’s tweede reis’, begeleid op bugel.

De toeschouwers luisterden ademloos naar dit unieke project over deze winterkraaien, die velen deed denken aan onze voorgeschiedenis in het veen. Na afloop waren in het grand café van Het Punt dan ook veel reacties te horen als ‘indrukwekkend, ontroerend, weemoedig, meeslepend’. 

Gezien deze zeer positieve ervaringen is het niet onwaarschijnlijk dat de organiserende Stichting Levend Vroomshoop volgend jaar weer een of twee voorstellingen gaat plannen op een nader te bepalen datum en plaats. Geïnteresseerden kunnen zich nu al melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met Klaas Dragt, 0546-642191.

De foto's bij dit artikel zijn van Herman Pierik.