CMK_banner_02.jpg

Noam Staal geeft Passiestondes een extra dimensie

Voor de vierde keer in Geesteren en voor de negentiende keer in Vroomshoop voerde het Chr. Mannenkoor Vroomshoop zijn Passiestonde weer op. Het feit dat zowel in Geesteren als in Vroomshoop de kerk goed gevuld was, bewijst wel dat deze door dirigent Gezinus Veldman ontwikkelde formule nog steeds bijzonder aanslaat bij een groot aantal bezoekers. En dat ondanks concurrentie vanwege de vele passieactiviteiten die worden ontplooid, zowel in de dorpen en steden als op tv. De ingetogenheid, de stiltes, de mooie muziek maken de Passiestondes tot een bijzonder gebeuren, zowel voor de toehoorders als voor de leden van ons mannenkoor.

Deze keer was als solist aangetrokken de jonge cellist Noam Staal. Toevallig besteedde Tubantia aandacht aan hem: "Noam Staal, de cellist, is geweldig. Die jongen is een natuurtalent en dat kun je zien. Hij leeft zich ontzettend in in de muziek en het is duidelijk dat hij er zelf ook van geniet”. En inderdaad, hij droeg in hoge mate bij aan twee indringende Passiestondes.

Het mannenkoor opende met ‘Leer mij o Heer’, gevolgd door een 'Kyrie'. Bijzonder indrukwekkend was de vertolking door Gezinus Veldman en Noam Staal van het eerste deel van het Adagio uit ‘Spiegel im Spiegel’ van de Estse componist Arvo Pärt. Ook de uitvoering van 'Gethsemane / Blijf bij mij Heer', waarbij het koor zachtjes meezong met de solisten was ontroerend mooi. Het koor vervolgde met de negro-spiritual 'He never said a mumblin’ word' en 'In Manus Tuas Pater', waarna het licht in de kerk werd gedoofd en een lange, diepe stilte volgde.

Vanuit die rust maar in het halfdonker volgde deel twee van het verstilde Adagio uit ‘Spiegel im Spiegel’. Een van de hoogtepunten van de Passiestonde was het gedragen 'Benedictus' uit The Armed Man van Karl Jenkins. De inbreng van de cellist bleek hier van grote betekenis. De Passiestonde werd afgesloten met 'Bei Dir ist das Licht' van Dietrich Bonhoeffer. En daarmee kwam een einde aan een ontroerend uur, als voorbereiding op Pasen.