CMK_banner_01.jpg

Laatste nieuws

Onze dirigent is ook dirigent van het Ommer Mannenkoor en het Hoogeveens Chr. Mannenkoor. Geen wonder dat de leden van de koren elkaar opzoeken, elkaars concerten bezoeken, en af en toe ook samen concerten geven. Nog vers in de herinnering is het Volkorenconcert in Den Ham en de reis naar Gent, waar in de Sint Baafskathedraal een gezamenlijk concert werd gegeven.

De samenwerking krijgt nu ook formeel meer gestalte, want de drie koren hebben zich voor hun gezamenlijke concerten verenigd in het Oost-Nederlands Mannenkoor. Het voornemen is om op 9 juni gezamenlijk op te treden in het Bostheater op de Besthmenerberg bij Ommen, en eind dit jaar samen op stap te gaan naar Papendrecht bij Rotterdam, waar op 8 december wordt meegewerkt aan een benefietconcert.

De website hangt al in de lucht, is nog in aanbouw, maar de contouren zijn al zichtbaar: www.oostnederlandsmannenkoor.nl

 

Ard KamphuisOok in 2018 houden we weer twee keer een Passiestonde, net als vorig jaar in Geesteren en Vroomshoop. Dit concert omvat muziek en zang die helemaal past in de Stille Week voor Pasen. Onze dirigent Gezinus Veldman, de bedenker van de Passiestonde, wordt dit jaar muzikaal terzijde gestaan door de bekende bariton Ard Kamphuis. Hij heeft ook meegewerkt aan de cd ‘Via Dolorosa’ die het koor opnam in kerkelijk centrum Het Anker te Vroomshoop. De Passiestonde staat daarom deze keer nadrukkelijk in het teken van deze cd, met veel koormuziek die daarop ook te beluisteren is.

We gaan samen met Ard Kamphuis een uur lang prachtige, ingetogen liederen zingen, zoals ‘In Manus Tuas Pater’, ‘Sanctus’ van Th. Verhey, en uiteraard het titelnummer ‘Via Dolorosa’. Maar ook andere nummers zoals de negro spirituals ‘He never said a mumblin’ word’ en ‘Were You there’, en ook 'Dit ene weten wij', op een tekst van Henriëtte Roland Holst. Halverwege de Passiestonde is er een indrukwekkend moment van stilte.

Op woensdag 28 maart wordt de Passiestonde voor de zesde keer opgevoerd in de rooms-katholieke kerk St. Pancratius te Geesteren. 
Op Witte Donderdag 29 maart wordt de Passiestonde voor de 21e keer uitgevoerd in kerkelijk centrum Het Anker aan de Hoofdstraat te Vroomshoop. 

De Passiestonden beginnen om 20.30 uur en duren een uur. Ter bestrijding van de onkosten wordt een entreeprijs van € 5,00 per persoon gevraagd, te voldoen bij de ingang van de kerk.

Via Dolorosa

Het mannenkoor heeft in 2010 de cd ‘Via Dolorosa’ opgenomen met uitsluitend passiemuziek. Deze cd kost slechts € 5,00 en is verkrijgbaar na afloop van de Passiestondes. Mailen of bellen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0546-642191.

 

De laatste keer dat we in Het Meulenbelt zongen was op 19 februari 2017, een bewolkte dag met een temperatuur van ongeveer 4 graden. We besloten toen alleen in gilet op te treden (nou ja, alleen het jasje lieten we thuis...). Nu, een jaar later op 25 februari 2018, waren er winterse omstandigheden: een stralende zon, maar ijzig koud. De vraag om ook deze keer in gilet te zingen, werd door niemand gesteld. Binnen was het aangenaam warm, met de zon op de ramen leek het wel bijna lente.

Ongeveer 60 koorleden waren aanwezig op deze zondag in Het Meulenbelt om mee te werken aan een oecumenische viering, met als voorganger ds. Mariëlle Vlasbom. Onze dirigent had er in samenspraak met ds. Vlasbom weer voor gezorgd dat onze bijdrage mooi was ingepast in de liturgie deze morgen, door bijvoorbeeld wisselzang bij de samenzang toe te passen. Onze eigen inbreng bestond uit het voor aanvang gezongen Dona nobis Pacem. Later volgden o.a. Lied voor de hulpelozen en Dit ene weten wij. We sloten af met Kum ba ya, my Lord en Good news. Mooi om weer mee te maken.  

held van twenterandOns koor komt op veel manieren in de publiciteit. Het liefst natuurlijk dankzij onze concerten, zoals onze recente Nieuwjaarsconcerten in Den Ham en Vriezenveen met totaal zo'n 1000 bezoekers, en bijvoorbeeld onze medewerking aan de theaterproductie De Winterkraaien die al door bijna 4000 mensen is bezocht.

Maar ook langs andere wegen komen we soms in het nieuws, zoals bijvoorbeeld bij de recente actie van het CDA Twenterand dat op Valentijnsdag 14 februari een aantal organisaties in het zonnetje zette, en ze daarbij bestempelde tot Held van Twenterand. Deze partij was opgevallen dat ons koor zich op vele manieren inzet voor de lokale gemeenschap, door bijvoorbeeld belangeloos mee te werken aan kerkdiensten in verpleeghuizen, aan benefietconcerten zoals Het Glazen Café, en op 5 april aanstaande aan een herdenkingsconcert, ter gelegenheid van de onthulling van een bevrijdingsmonument aan het Zwolsekanaal. 

Om dat soort redenen mocht onze voorzitter John de Vries namens ons koor een bos bloemen en een certificaat in ontvangst nemen uit handen van oud-schaatster en nu Statenlid voor het CDA, Monique Kleinsman, als dank voor onze maatschappelijke betrokkenheid.