CMK_banner_02.jpg

Laatste nieuws

Donderdagavond 19 april werd er bij hoge uitzondering niet gezongen op de repetitieavond van ons koor, maar vond onder voorzitterschap van John de Vries de 67e ledenvergadering plaats. Daar namen we ook afscheid genomen van koorlid Alex van Tebberen die na liefst 63 jaar lidmaatschap zijn koor vaarwel zegt. Aan het eind van de vergadering werd 1e tenor Geerhard Dekker gehuldigd en zijn dochter Christa Abma in de bloemen gezet, omdat Geerhard al 40 jaar trouw lid is. Bovendien was hij 12 jaar voorzitter van ons koor.

Bestuurslid Gerrit Jansen werd herkozen, terwijl Bert Benus werd opgevolgd door Henk van Leusen uit Den Ham. Henk zal over een jaar de voorzittershamer van John de Vries overnemen. Deze knoopt er nog een jaartje aan vast opdat Henk zich goed kan inwerken als toekomstige voorzitter. Aan het eind van de vergadering werd 1e tenor Geerhard Dekker gehuldigd en zijn dochter Christa Abma in de bloemen gezet, omdat Geerhard al 40 jaar trouw lid is. 

Het 100 man tellende koor kijkt terug op een mooi verenigingsjaar, met als een van de hoogtepunten het Najaarsconcert in kerkelijk centrum Irene, samen met het strijkorkest Libero uit Zwolle. In Geesteren en Vroomshoop vonden weer stijlvolle Passiestondes plaats en in Het Punt te Vroomshoop werd meegewerkt aan de theatervoorstelling De Winterkraaien. Een deel van het koor ging mee met een koorreis naar het Belgische Gent, waar een indrukwekkend concert werd verzorgd in de St. Baafskathedraal. Begin 2018 werden in Den Ham en Vriezenveen twee Nieuwjaarsconcerten gegeven, samen met het 145 personen tellende Groot Twenterands Vrouwenkoor. Meer dan 1000 bezoekers woonden deze concerten bij.

Dit jaar staat in elk geval een openluchtconcert in het Bostheater bij Ommen op zaterdagavond 9 juni op het programma, samen met de mannenkoren uit Hoogeveen en Ommen, waarvan onze Gezinus Veldman ook de gewaardeerde dirigent is. 
Op donderdagavond 21 juni houdt het koor een open repetitie, vooral bedoeld voor bewoners van alle verzorgings- en verpleeghuizen in Twenterand. Uiteraard zijn ook andere bezoekers welkom. 
Op 1 en 2 november staan de 13 en 14e uitvoering van De Winterkraaien gepland in theater de Voorveghter te Hardenberg.

Inlichtingen zijn verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0546-642191. Wilt u lid worden van het koor? Mail of bel dan, u wordt met open armen ontvangen.

reliëfOp donderdagavond 5 april 2018 is aan het Zwolsekanaal in Vroomshoop een monument onthuld ter herinnering aan de bewogen bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945. Die dag ontkwamen meer dan 20 Vroomshoopse mannen ternauwernood aan een executie door Duitse soldaten. Al eerder waren honderden gegijzelde vrouwen en kinderen vrijgelaten. Ons koorlid en bas Guus Kempe was een van hen. Hij mocht vertellen hoe hij deze ingrijpende dag had beleefd. 

Het jubilerende 30-jarige 4 mei comité Vroomshoop met als voorzitter Hans Nieboer, tevens 1e tenor bij ons koor, had voor deze plechtigheid Gezinus Veldman, slagwerker Joost Visser, de kopergroep van de Harmonie Vroomshoop én ons koor uitgenodigd deze plechtigheid ook muzikaal op te luisteren. Ons eerste lied was Mansions of the Lord, dat hopelijk vanuit onze tent, gedragen door de koude en snijdende wind, toch het talrijke publieke in goede harmonie bereikte.

Na een aantal toespraken onthulden burgemeester Annelies van der Kolk en 11 aanwezige oud-gegijzelden dit mooie reliëf, naar een ontwerp van John Mulder die ook de posters van ons koor vormgeeft. Tijdens deze onthulling zongen we Hymn to the Fallen, een eerbetoon aan gesneuvelde soldaten, waar ook ter wereld. 

Met deze twee toepasselijke liederen én het Wilhelmus hadden we onze muzikale inbreng bij deze voor velen emotionele plechtigheid. Het is mooi dat we ook op dit soort momenten onze bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. 

Onze dirigent is ook dirigent van het Ommer Mannenkoor en het Hoogeveens Chr. Mannenkoor. Geen wonder dat de leden van de koren elkaar opzoeken, elkaars concerten bezoeken, en af en toe ook samen concerten geven. Nog vers in de herinnering is het Volkorenconcert in Den Ham en de reis naar Gent, waar in de Sint Baafskathedraal een gezamenlijk concert werd gegeven.

De samenwerking krijgt nu ook formeel meer gestalte, want de drie koren hebben zich voor hun gezamenlijke concerten verenigd in het Oost-Nederlands Mannenkoor. Het voornemen is om op 9 juni gezamenlijk op te treden in het Bostheater op de Besthmenerberg bij Ommen, en eind dit jaar samen op stap te gaan naar Papendrecht bij Rotterdam, waar op 8 december wordt meegewerkt aan een benefietconcert.

De website hangt al in de lucht, is nog in aanbouw, maar de contouren zijn al zichtbaar: www.oostnederlandsmannenkoor.nl

 

Ard KamphuisOok in 2018 houden we weer twee keer een Passiestonde, net als vorig jaar in Geesteren en Vroomshoop. Dit concert omvat muziek en zang die helemaal past in de Stille Week voor Pasen. Onze dirigent Gezinus Veldman, de bedenker van de Passiestonde, wordt dit jaar muzikaal terzijde gestaan door de bekende bariton Ard Kamphuis. Hij heeft ook meegewerkt aan de cd ‘Via Dolorosa’ die het koor opnam in kerkelijk centrum Het Anker te Vroomshoop. De Passiestonde staat daarom deze keer nadrukkelijk in het teken van deze cd, met veel koormuziek die daarop ook te beluisteren is.

We gaan samen met Ard Kamphuis een uur lang prachtige, ingetogen liederen zingen, zoals ‘In Manus Tuas Pater’, ‘Sanctus’ van Th. Verhey, en uiteraard het titelnummer ‘Via Dolorosa’. Maar ook andere nummers zoals de negro spirituals ‘He never said a mumblin’ word’ en ‘Were You there’, en ook 'Dit ene weten wij', op een tekst van Henriëtte Roland Holst. Halverwege de Passiestonde is er een indrukwekkend moment van stilte.

Op woensdag 28 maart wordt de Passiestonde voor de zesde keer opgevoerd in de rooms-katholieke kerk St. Pancratius te Geesteren. 
Op Witte Donderdag 29 maart wordt de Passiestonde voor de 21e keer uitgevoerd in kerkelijk centrum Het Anker aan de Hoofdstraat te Vroomshoop. 

De Passiestonden beginnen om 20.30 uur en duren een uur. Ter bestrijding van de onkosten wordt een entreeprijs van € 5,00 per persoon gevraagd, te voldoen bij de ingang van de kerk.

Via Dolorosa

Het mannenkoor heeft in 2010 de cd ‘Via Dolorosa’ opgenomen met uitsluitend passiemuziek. Deze cd kost slechts € 5,00 en is verkrijgbaar na afloop van de Passiestondes. Mailen of bellen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0546-642191.