CMK_banner_02.jpg

Laatste nieuws

ZaterdagochtendrepetitieHet mannenkoor zit volop in de voorbereiding voor de vier uitverkochte voorstellingen over De Winterkraaien op 26 en 27 februari en op 4 en 5 maart in de theaterzaal van Het Punt te Vroomshoop. Naast de vaste repetitie op donderdagavond wordt er nu ook elke zaterdagochtend geoefend om het speciaal hiervoor geschreven en gecomponeerde repertoire onder de knie te krijgen.

De rol van het mannenkoor bij deze vier voorstellingen is anders dan gebruikelijk. Bij een concert voert de zang van ons koor de boventoon, bij deze uitvoeringen is het koor onderdeel van een groter geheel, waarin Thea Kroese de verhalen over de zeven winterkraaien zal vertellen, waarin bariton Nanco de Vries en trompettist Geerhard Abma hun muzikale bijdrage zullen leveren, waarin sfeervolle filmbeelden worden vertoond van cameraman Ruud Dilling van RTV Oost, met als voice-over de stem van Henk Nieboer. 

Thea KroeseWat gelukkig niet verandert is dat het geheel onder leiding staat van onze dirigent Gezinus Veldman. En vanmorgen kwam Thea Kroese luisteren hoe ver wij inmiddels gevorderd zijn met het instuderen van de muziek, en dat leek haar niet tegen te vallen. Zij gaf ons een beeld hoe haar bijdrage eruit zal zien en hoe dat samenvalt met onze koorzang. Schitterend! Nu we de stukken beter leren kennen, zien en horen we de pracht, de kracht en de diepte van het verhaal De Winterkraaien! Het grijpt je aan en dat hopen we ook, samen met Thea en de solisten, te bereiken met het publiek.

Foto's: Arend Gerritsen.

winterkraaien

Ons mannenkoor werkt mee aan een heel bijzonder en uniek project, namelijk de theaterproductie De Winterkraaien. Het is de artistieke ‘vertaling’ van het boek van Aar van de Werfhorst over het harde leven en het droevige einde van zeven veenarbeiders die verdrinken in de vaart nabij Beerzerveld. Winterkraaien werden ze genoemd, omdat hun gestalten, voor en achter een stobbe meetorsend, in de schemer huiswaarts kerend, leken op de zwarte vogels. De voorstelling beschrijft en bezingt hun leven en dat van hun vrouwen, in het veengebied waar veel mensen uit onze streek zo vertrouwd mee zijn.

Op 26 en 27 februari en op 4 en 5 maart levert ons koor een wezenlijke bijdrage aan vier voorstellingen voor uitverkochte zalen in het nieuwe theater Het Punt te Vroomshoop. Onze dirigent Gezinus Veldman componeerde de prachtige, weemoedige muziek, soms met gregoriaanse invloeden vanwege de connectie die in het boek gelegd wordt met het verdwenen klooster in Sibculo.

Nee, het wordt geen musical, geen concert, geen film en ook geen verhalenavond. Tegen de achtergrond van filmbeelden van het ruige land, de hutten, het veen, de beken en vaarten, gemaakt door cameraman Ruud Dilling van RTV Oost, zingt ons koor liederen over de winterkraaien en hun vrouwen. Arie Jansen en Gerrit Dannenberg schreven de liedteksten. U hoort de in Nederland bekende oud-Vroomshoper bas-bariton Nanco de Vries, u hoort Geerhard Abma uit Den Ham op trompet en natuurlijk speelt ook Gezinus Veldman zelf. Henk Nieboer fungeert als voice-over. Daartussendoor vertelt Thea Kroese in het dialect de verhalen van de levens van de zeven winterkraaien, die aan het begin van het boek verdrinken tijdens een heftige novemberstorm in het kanaal nabij Beerzerveld. Een theatervoorstelling, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis.

Een vijfde voorstelling wordt overwogen, belangstellenden kunnen daartoe mailen of bellen naar de Stichting Levend Vroomshoop, die verantwoordelijk is voor de organisatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , telefoon 0546-642191. De entreeprijs bedraagt 12,50 euro.

 

Nieuwe leden 2015Het voorbije jaar 2015 was voor het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop een goed jaar. Het aantal leden nam maar liefst met 10 leden toe! Een resultaat dat er mag zijn. Het is lang niet elk koor gegeven om in een jaar tijd het ledenaantal te zien toenemen. Zeker niet in deze tijd. We willen best wat doen tegenwoordig, maar we shoppen nog al graag vandaag de dag. Vandaag doen we wat voor Natuurmonumenten en morgen zetten we ons in voor het Wereld Natuur Fonds. We switchen gewoon graag van het een naar het ander. Jongeren gedragen zich vaker zo dan ouderen, maar toch….

Maar het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop is gegroeid met 10 leden met een gemiddelde leeftijd van 58,6 jaar. En wat nog belangrijker is voor een goede stemverhouding in het koor, er melden zich van de 10 nieuwe leden maar liefst 6 leden voor de 1e tenoren partij. En laat het nou net die partij zijn, die het minste aantal mannen telt. Tot nu zongen 18 mannen als eerste tenor in het koor. Vanaf nu zijn dat er 24. In een woord: geweldig!

Hoe komt dit nou in een keer? Nou, om de waarheid te zeggen, het is niet de eerste keer dat het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop een forse ledenwinst boekte. Enkele jaren geleden, toen het koor het 150-jarig bestaan van Vroomshoop samen met een projectkoor opluisterde met het concert 'De muzikale diamant', nam het ledental met 22 leden toe. En nu is de aanleiding voor de meesten van de 10 nieuwe leden ook een deelname in december 2014 aan het projectkoor voor een concert ten bate van de actie het Glazen Café in Vroomshoop bij het bekende café Kremer.

Lees meer...

De inzameling van oud papier door de mannen van ons koor is voor één keer niet op de eerste zaterdag van de maand (2 januari), maar op zaterdagochtend 9 januari. Dan staan wij tussen 9 en 12 uur voor u klaar. Iedereen met oud papier is dan weer van harte welkom bij de papiercontainers op de parkeerplaatsen bij de Jumbo, bij fysiotherapie De Haere en aan de Dreef.

En tijdens kantooruren kan men altijd terecht bij de vaste container op het terrein van de Larcom, achter de brandweerkazerne, Karel Doormanlaan 5, Vroomshoop. Wellicht is tussen kerst en oud/nieuw de Larcom gesloten. Wilt u het dan niet buiten de hekken plaatsen maar later brengen? Hartelijk dank!

ReggevierArd KamphuisZaterdagavond 16 januari geeft het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop weer een sprankelend Nieuwjaarsconcert in de Hervormde kerk te Den Ham. De vele Hammer leden van het koor spelen dus een thuiswedstrijd.

Dirigent en pianist Gezinus Veldman wordt deze keer terzijde gestaan door de bekende bariton Ard Kamphuis. Ook het vocaal kwartet Reggevier maakt zijn opwachting. Bezoekers van het concert ‘Kerst bij de kapel’ in 2013 bij de R.K. kerk te Geerdijk hebben hun kwaliteiten al kunnen ervaren.

Het Nieuwjaarsconcert begint traditioneel met het opkomen van het koor dat het publiek ‘De beste wensen’ toezingt. En dat wordt zoals altijd gevolgd door de ‘Zegenbede’. De verbinding met de kersttijd wordt gevonden in het lied ‘Hope for the world’, dat recent door het mannenkoor werd ingestudeerd. Ook een eigen compositie van Gezinus Veldman komt aan bod: ‘Het wordt langzaam later’.

In de tweede helft van het programma klinken o.a. het ‘Wolgalied’ van Franz Lehar, de ‘Pianoman’ van Billy Joel, het bekende ‘Edelweiss’ en ‘Memory’ uit de musical Cats van Andrew Lloyd Webber. En het sluitstuk is weer een waar spektakel. Dat wordt dus weer genieten voor de toeschouwers!

Het concert begint zaterdag 16 januari om 20.00 uur in de Hervormde kerk te Den Ham. Kaarten (€ 10,00 in de voorverkoop, € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar) zijn verkrijgbaar bij de Readshop in Den Ham en de Bruna in Vroomshoop. Reserveren kan ook per mail of telefonisch: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0546-642191. Aan de kerk is de entree € 12,50.