CMK_banner_01.jpg

Laatste nieuws

Het was donderdagavond 21 juni topdrukte rondom kerkelijk centrum Irene in Vroomshoop, want het Chr. Mannenkoor Vroomshoop hield van 19.00 - 20.00 uur een open repetitie voor bewoners van de zorgcentra, maar in bredere zin voor alle ouderen in de gemeente Twenterand. We moeten eerlijkheidshalve wel vermelden dat de topdrukte vooral veroorzaakt werd door de vele wandelaars die meededen aan de Avondvierdaagse. En bovendien lag half Vroomshoop op de schop, vanwege de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen bij Irene en Het Punt. Dat zorgde voor lichtelijk chaotische taferelen. Maar gelukkig vonden de meeste busjes en auto's met hun passagiers de tijdelijke ingang van Irene. Eén busje had echter zijn inzittenden per ongeluk afgeleverd bij een andere kerk, maar met hulp van de chauffeur van Zorgaccent kwamen ook die mensen toch nog mooi op tijd bij Irene aan.

Het mannenkoor zette zijn beste beentje voor en schotelde de aanwezigen een mooi programma voor. Een aantal liederen die we al wat langer op het repertoire hebben, maar ook enkele die nog (beter) moeten worden ingestudeerd. Dirigent Gezinus Veldman zorgde ervoor dat het publiek volop bij de repetitie werd betrokken. Dat gold helemaal voor de medley die speciaal voor de bezoekers was voorbereid: Het dorp, Droomland, en de Amsterdamse grachten en tulpen werden uit volle borst meegezongen. We'll meet again klonk als laatste lied door de kerkzaal, en als het aan ons ligt, zullen we dat zeker doen. Dus wie weet tot volgend jaar juni!

Aalt de Boer

Aalt de Boer is naast zijn hobby als natuurfotograaf, een enthousiast zanger. Vooral mannenkoren vindt hij prachtig. Als jongen van 19 jaar liet hij zich op advies van zijn moeder die al jaren in een oratoriumkoor als alt zong, zich verleiden om lid te worden van het Almelo’s Christelijk Mannenkoor met als dirigent Jacques Reuland. Later kwam dit koor onder leiding te staan van de overbekende organist en dirigent Klaas Jan Mulder uit Kampen. In 1969 gaven zij in de Doelen in Rotterdam met 600 zangers een concert onder leiding van Klaas Jan Mulder met aan het orgel Feike Asma. Al deze zangers kwamen van de mannenkoren Door Eendracht Verbonden (Kampen), De Lofzang (Heerde), Sursum Corda (Enschede) en het Almelo’s Chr. Mannenkoor. Al deze koren werden destijds geleid door Klaas Jan Mulder en dit unieke concert is zelfs op de radio door de NCRV in 1969 uitgezonden.

Toen Aalt de Boer in 1968 in de Gereformeerde Gemeente in Almelo trouwde met zijn in 2011 helaas overleden vrouw speelde Klaas Jan Mulder ook daar op het kerkorgel. Jawel, de psalmen werden nog gezongen op hele noten. Het uitleidende orgelspel voor het bruidspaar was psalm 150 uit de Kerstsuite van Jan Zwart. Maar Klaas Jan Mulder speelde ook bij het huwelijk van zijn dochter in de Grote Kerk in Naarden en bij het huwelijk van zijn zoon in de Grote Kerk in Borne. Uiteindelijk bood het  Almelo’s Chr. Mannenkoor dat later onder leiding van Jos Franken uit Poeldijk kwam te staan te weinig voldoening, want volgens Aalt gingen ze te veel op de Latijnse toer. Daarna heeft hij nog circa 10 jaar gezongen bij het Noorder Mannenkoor in Rijssen olv Hennie Slettenhaar. 

Door ziekte van zijn vrouw heeft hij 15 jaar tijdelijk niet meer gezongen maar is later lid geworden van de Lofzang in Heerde. De Lofzang met als dirigent Jacob Schenk bleek voor Aalt de Boer ook een brug te ver, waarbij de afstand tussen Almelo en Heerde toch wel een barrière was. Het Christelijk Gemengde Zangkoor “Loof den Heer” uit Notter onder leiding van Jan Quintus Zwart sluit de rij van koren, waarvan hij nog steeds lid is, maar de sound van een mannenkoor heeft zijn voorkeur.

En toen kwam het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop zomaar in beeld. Het was voor de ervaren Aalt de Boer een plezierige ontdekking. Drie keer bezocht Aalt de Boer een concert van het koor. Hij werd getroffen door prachtige zang van de solist van het koor: Albert Wessels. Maar ook de geweldig mooie koorklank was voor Aalt een openbaring. 

Aalt de Boer geniet van het virtuoze pianospel van dirigent Gezinus M. Veldman. Heeft bewondering voor de geduldige en ontspannen manier waarop hij het koor naar een kwalitatieve hoogte brengt. Aalt is getroffen door de vriendelijkheid van koorleden en de saamhorigheid in het koor. Hij vindt het zingen bij het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop een fantastische ervaring. 

Aalt de Boer raadt elke man, die van zingen houdt, aan om lid te worden van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Aalt, je bent in ons koor van harte welkom!

Op donderdagavond 21 juni houdt ons koor een Open Repetitie van 19.00 – 20.00 uur in kerkelijk centrum Irene, Julianastraat 27 te Vroomshoop.

De repetitie is vooral bedoeld voor bewoners van de zorgcentra, verzorgings- en verpleeghuizen in de gemeente Twenterand. Uiteraard zijn ook begeleiders en familieleden zeer welkom. En ook de bewoners van seniorenwoningen worden van harte uitgenodigd. Nou ja, eigenlijk mag iedereen wel komen ;-)

Vaak zijn de bewoners van de zorgcentra niet in de gelegenheid de normale concerten van het koor bij te wonen. Met deze Open Repetitie hoopt het mannenkoor hen toch de gelegenheid te bieden van de zang en muziek te genieten. De bezoekers beleven vast een hele leuke avond, dat is dirigent Gezinus Veldman wel toevertrouwd.

Na afloop krijgen alle bezoekers een kop koffie of thee aangeboden van het koor. Voor vragen kan men contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0546-642191.

We hielden als eens eerder een open repetitie. Klik hier!

Niek KopAls 15-jarige zoon van een oud-docent aan de voormalige LTS in Vroomshoop ging Niek Kop uit de Julianastraat in Vroomshoop in 1975 al zingen bij het Interkerkelijk Jeugdkoor Vroomshoop o.l.v. Jan Littooij. Hans en Nanco de Vries waren zijn zangmaatjes. Tussen 1982 en 1987 was hij lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop o.l.v. Alle Roodbergen. Toen al werd de pianobegeleiding van dit koor verzorgd door Gezinus M. Veldman. U weet het vast wel: Gezinus is al jaren vaste pianist-dirigent van dit kwalitatief hoogstaande mannenkoor. Ook is Niek enige tijd lid geweest van het gemengde koor 'Zang en Vriendschap' in Vroomshoop. 

Na zijn studie ging Niek Kop als leraar werken in Den Haag, maar woonde hij in Dordrecht. Daar werd hij al snel lid van een Cantorij o.l.v. Otto Deden. Na verloop van tijd verhuisde Niek Kop naar Veenendaal, waar hij lid werd van het Ritmeester Veenzangers Mannenkoor o.l.v. Jimco Zijlstra. Binnen dit koor vormde zich een shantykoor, waarvan Niek twee jaar lid is geweest. Een geweldige ervaring. En dat vindt hij niet alleen. Er zijn er nog een paar binnen ons koor.  Zou het dan toch een trend worden?

Na Veenendaal werd Niek Kop lid van de directie van de Chr. Scholengemeenschap Het Noordik in Almelo om vervolgens weer als docent in Hardenberg aan de slag te gaan. 

Niek voelt zich weer prima thuis bij het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Een geweldig koor met een geweldige dirigent, die hij van jongs af aan heeft meegemaakt als buurjongen uit de Julianastraat in Vroomshoop.

De sfeer in het koor is ongeveer hetzelfde gebleven. Niek vindt trouwens wel dat er veel minder mannen meedoen aan de “nazit” van het koor met de bekende borrel en de bal gehakt. Dat was vroeger toch wel anders! Hoe later het werd hoe 'mooier' de zang. Wat niet is kan trouwens snel komen. Wie weet...

Niek woont nu in Den Ham.  We hopen Niek lang te blijven ontmoeten bij ons mannenkoor, al dan niet met 'nazit'.

 

Vanavond werden we verrast door de aankondiging dat een vertegenwoordiger van de Rabobank ons de uitslag van de Rabo Clubactie kwam vertellen. Gezinus was op de hoogte gebracht en had nog snel een toepasselijke tekst bedacht op ons lied Good news: “Goed Nieuws van de Rabobank, waarvoor onze hartelijke dank”. Voordat de vertegenwoordiger aanwezig was werd dit nog even snel gerepeteerd. 

De heer Koopman van de Rabobank was om kwart over acht aanwezig en werd door de voorzitter ontvangen. Hij had zich verdiept in ons koor en de website bestudeerd. Hij ging nog even in op  de positieve elementen van muziek voor ieder persoonlijk, maar ook voor de gemeenschap. De heer Koopman vertelde dat zo’n 400 verenigingen mee hadden gedaan met de clubactie. Het mannenkoor had totaal 212 stemmen gekregen en dat leverde ons het mooie bedrag op van € 658,90. Een bedrag dat we als koor willen inzetten voor uitbreiding van het podium.

Dhr. Koopman werd vervolgen toegezongen door het koor met het zojuist ingestudeerde lied: “Goed Nieuws, van de Rabobank, waarvoor onze hartelijke dank!”

John de Vries bedankte vervolgend de heer Koopman voor zijn bekendmaking en de sympathieke actie van de Rabobank. En bovenal bedanken we vooral iedereen die op ons gestemd heeft!