CMK_banner_04.jpg

Volgende repetitie

Eerste repetitie na vakan...

Op 06-09-2018
19:45 uur

Volgende concert/medewerking

Theatervoorstelling De Winterkraaien

Op 01-11-2018
20:15 uur

Laatste nieuws

cor schrotenboerWe weten natuurlijk allemaal, dat je 'niet zomaar' tenor wordt van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Niet dat je nou een muzikale opleiding nodig hebt. Maar je stembanden een beetje kunnen gebruiken om te kunnen zingen is wel gemakkelijk. Als je dan ook nog muziek kunt lezen en ervaring hebt opgedaan bij Muziekverenging Juliana in Den Ham, als bespeler van een klarinet, dan zijn de ingrediënten in ieder geval aanwezig om lid te worden van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop.

Maar er is meer nodig! Je zult de stap om eens een keer een repetitie van het koor mee te maken wel zélf moeten zetten. Dat deed de eigenaar van Rijschool Schrotenboer, beter bekend als Cor Schrotenboer uit Den Ham. Voor de pauze kon Cor niet, maar in de pauze van de donderdagavond-repetitie was Cor present. En dat heeft hij geweten….. Van alle kanten werden hem glazen wijn aangeboden en werd hij lachend verwelkomd door menig bekend lid van het koor. `Kundig volk` zeggen ze dan in Den Ham. Cor onderging het allemaal breed lachend. Een week later schoof hij opnieuw aan bij de repetitie en ook toen stond zijn gezicht bepaald niet chagrijnig. Hij  onderging alles met 'vulle wille'. Zijn vrouw vond het allemaal prima dat hij ook de donderdagavond niet thuis was, want ze wist waar hij uithing. Juist… bij het Mannenkoor in Vroomshoop.

Cor zelf had al jaren het plan om lid te worden van het koor, maar steeds kwam er van alles tussen. Zo ging het werk als lid van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk in Den Ham ook nog eens voor. Maar toen daar zijn tijd er ook opzat, werd hij van alle kanten door koorleden benaderd om toch vooral lid te worden van hét mannenkoor! Henk Jansen heeft hem vaak aan 'de kop' gezeurd en Arie Sluyer wist ook wel hoe hij Cor moest benaderen om lid te worden. En toen al die glazen wijn over het schap gingen was Cor niet meer te houden.

Snel was hij ingeburgerd en ook zonder inburgeringsdiploma volledig geaccepteerd in het koor. Hij ervaart de opvang binnen de groep collega zangers bij de 2e tenoren als geweldig en de gezellige sfeer voor, na en tijdens de pauze van de repetitie als uniek. ‘t Zal ook niet waar zijn als je de eerste keer dat je binnen komt waaien, van zoveel kanten een glas wijn krijgt aangeboden. Wie zou dan niet overstag gaan?

Cor geniet ook met volle teugen van de inspirerende manier van muziek instuderen door dirigent/pianist Gezinus Veldman. Wat een feest om van Gezinus zijn pianospel te mogen  genieten. En wat een feest om lid te zijn van dit koor. Cor, we hopen op een goede toekomst voor je als lid van ons koor!! Voel je welkom.

Het weekend van 22 en 23 maart traden wij twee keer op, in twee verschillende situaties. Zaterdagmiddag zetten we het 60-jarig huwelijksfeest van koorlid Lou Brinkman en zijn vrouw Leny extra luister bij. In Partycentrum De Zandstuve zongen we temidden van het feestgedruis het echtpaar toe met enkele toepasselijke liederen, door de bruidegom uitgekozen.

De dag erna vertrokken we met twee bussen vol, en vergezeld van vele echtgenotes, naar Enschede waar we in de Schuilplaats, de kerk van de Vrije Baptistengemeente aldaar, een bijdrage mochten leveren aan een kerkdienst. We brachten een aantal liederen uit ons uitgebreide repertoire, passend bij de dienst en passend bij de veertigdagentijd. Op scherp gezet door onze dirigent Gezinus Veldman konden we de Enschedeërs laten horen dat Vroomshoop over een heel mooi koor en een prima koorsolist beschikt. De reacties waren na afloop dan ook bijzonder positief en zo konden we met vele complimenten overladen de terugreis naar Vroomshoop aanvaarden.

cd via dolorosa 1Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop houdt op Witte Donderdag 17 april voor de 16e keer een Passiestonde in de hervormde kerk Ons Centrum aan de Hoofdstraat te Vroomshoop. De woensdag daarvoor, 16 april, gaat het mannenkoor voor de tweede keer naar Geesteren om de Passiestonde ten gehore te brengen in de rooms-katholieke St. Pancratiuskerk. Beide Passiestondes beginnen om 20.30 uur. De entree is gratis, bij de uitgang wordt een collecte gehouden.

Dirigent en pianist Gezinus Veldman, die de bedenker van de Passiestonde is, heeft ook dit jaar een ingetogen programma samengesteld, passend in de Veertigdagentijd. Dit jaar werkt het Sopraankwartet uit Den Ham mee. De vier ijle vrouwenstemmen zullen zich harmonieus vermengen met de sonore klank van het mannenkoor. Er worden prachtige liederen gezongen zoals: Qui tollis, Agnus Dei, Panis Angelicus en Pie Jesu. Aan het slot klinkt het krachtige Dank sei Dir Herr.

Het mannenkoor heeft de cd ‘Via Dolorosa’ opgenomen met uitsluitend passiemuziek. Deze cd kost € 5,- en is verkrijgbaar na afloop van beide Passiestondes, bij de Bruna in Vroomshoop en bij de Readshop in Den Ham. Mailen of bellen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0546-642191.

jubilarissen 2014De jaarlijkse ledenvergadering van ons koor kende donderdagavond weer een grote opkomst. Veel leden van het 100 man tellende koor woonden de vergadering bij. Dirigent Gezinus Veldman toonde zijn betrokkenheid door middel van een ingezonden ‘toonrede’ waarin hij ook de solist van het koor, bariton Albert Wessels, bedankte voor zijn bijdragen.

Er werd al voorzichtig vooruitgeblikt naar het 65-jarig bestaan van het koor in 2016. Na de behandeling van de financiële zaken en het jaarverslag vond de bestuursverkiezing plaats. Tweede voorzitter Jans Kamphuis en eerste secretaris Gerrit Meijerink werden unaniem herkozen. De voorzitter van de Activiteitencommissie bedankte naast anderen ook de koorleden Jans Mollen en Henk Bos voor hun niet aflatende zorg voor (het transport van) de piano van het koor.

Voorzitter John de Vries mocht twee jubilarissen toespreken. Bariton Albert Bloemendal en bas Dick Steen vierden hun 40-jarig jubileum. Zij kregen een mooie speld en hun echtgenotes een bos bloemen. Beiden hebben in de loop der jaren op allerlei gebied bijgedragen aan diverse activiteiten van het koor.

Het koor heeft weer enkele bijzondere concerten op de agenda staan. Op donderdag 17 april houdt het koor de jaarlijkse Passiestonde in Ons Centrum in Vroomshoop, en een dag eerder gaat het koor met dit programma voor de tweede keer naar de R.K. kerk St. Pancratius in Geesteren. Vier sopranen van het Vrouwenkoor uit Den Ham werken aan beide concerten mee, die om 20.30 uur beginnen. In het najaar zijn er plannen voor een concert in Vriezenveen en een benefietconcert met een projectkoor in Vroomshoop. Ook staat deelname aan een grote korendag in Vriezenveen op het programma. Aan het eind van het jaar zijn er weer kerstconcerten in Daarle en Vroomshoop. En tussen deze concerten door zal het koor nog een aantal malen zijn opwachting maken in kerkdiensten en verpleeghuizen.

cd via dolorosa 1Al zestien jaar lang voert het 100 man tellende Chr. Mannenkoor Vroomshoop op Witte Donderdag een uur durende Passiestonde uit in Ons Centrum alhier. Sinds vorig jaar wordt deze Passiestonde ook op de woensdag ervóór gebracht in de rooms-katholieke kerk in Geesteren. Het zijn twee indrukwekkende concerten, waarin het lijdensverhaal in zang en muziek tot uitdrukking wordt gebracht en waarin de bezoekers deze verstilde uren kunnen meebeleven. Dit jaar zal dat zijn op woensdag 16 april in Geesteren en op donderdag 17 april in Vroomshoop, aanvang 20.30 uur.

In aansluiting op deze Passiestondes is een paar jaar geleden ook een cd opgenomen: ‘Via Dolorosa’. Dirigent Gezinus M. Veldman is bijzonder tevreden over de kwaliteit van de cd. “De Passie- en Paastijd is het hoogtepunt van, maar ook de basis voor het christelijke geloof. Veel kunstenaars hebben deze tijd over het lijden en sterven van Jezus Christus doorleefd en in beeld en muziek vertolkt. Deze tijd wordt veelal in verband gebracht met de Mattheus Passion van Bach. Er is niet zoveel andere Passiemuziek op de markt gebracht. Vandaar dat het koor ervoor gekozen heeft een cd  te maken met daarop alleen maar Passiemuziek. Liederen vanuit verschillende tijden en in diverse talen worden ten gehore gebracht, waaronder het ‘Via Dolorosa’ op tekst en muziek van Billy Spraque en Niles Borop en Gezinus Veldman. Maar ook het prachtige ‘Going home’, een lied uit de slaventijd, waarin de verwachte thuiskomst bezongen wordt. Nederlandstalige liederen ontbreken niet. Geloven heeft te maken met gevoel, bezinning en stilte. De cd is dus niet alleen maar bedoeld voor de Passietijd. Mensen ondergaan lijden. Deze cd kan helpen om lijden te verwerken. Een cd dus om het hele jaar te beluisteren”, aldus een ontroerde  Gezinus Veldman.

Koorlid Gerrit Jansen, die samen met de dirigent inhoud geeft aan de jaarlijkse Passiestondes van het koor, vindt dat het bijzondere van deze cd ook gelegen is in de vormgeving. De cd is niet alleen maar voorzien van een inhoudsopgave maar wordt in een tekstboekje ondersteund door toepasselijke teksten. Teksten die spirituele bezinning oproepen en die beeldend zijn vormgegeven door John Mulder uit Vroomshoop. “De samenhang tussen tekst en muziek roept voor heel veel mensen herkenning op” aldus Gerrit Jansen. “Een cd die het waard is veel beluisterd te worden tijdens stille momenten waarop mensen verlangen naar een gevoel niet alleen op de wereld te zijn.”

Aan de cd werkten ook mee de bariton Ard Kamphuis, Leonie van Eldik op hobo, Frank Kaman op orgel en Gezinus Veldman op piano.
Een samenvatting van de cd is te beluisteren op www.youtube.com/watch?v=FxpRTfaV7JY 
De cd kost € 15,- en is te koop bij de Bruna in Vroomshoop, de Readshop in Den Ham en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 0546-642191.