CMK_banner_01.jpg

Volgende repetitie

Eerste repetitie na vakan...

Op 06-09-2018
19:45 uur

Volgende concert/medewerking

Theatervoorstelling De Winterkraaien

Op 01-11-2018
20:15 uur

Laatste nieuws

Het duurt nog wel even maar we melden nu alvast dat ons mannenkoor met twee projectkoren aan de slag gaat. Het eerste projectkoor, bestaande uit mannen, gaat samen met ons zingen tijdens het Glazen Café Concert op zaterdag 19 november a.s. Dat is een benefietconcert ten behoeve van de actie Het Glazen Café. Het is de laatste keer dat dit bij café Kremer in Vroomshoop wordt georganiseerd, en waarbij de opbrengst naar een goed doel van het Rode Kruis gaat. Ons mannenkoor werkt met groot genoegen ook deze laatste keer mee. Voor dit projectkoor zoeken we mannen, die van doorpakken weten, want: 's morgens oefenen, 's middags nog een keer en dan aansluitend het concert in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop. Moet lukken, zeker onder leiding van onze geweldige dirigent Gezinus Veldman!

Voor ons Kerstconcert op donderdagavond 22 december, eveneens in Irene, zoeken we vrouwen! Dat vergt wat meer voorbereiding, dus worden er zo'n acht repetities georganiseerd in november en december, afwisselend op de vroege vrijdagavond en wat later op de zaterdagochtend. Voor dit Kerstvrouwenkoor kunnen meisjes en vrouwen zich nu al aanmelden. 

Dames en heren, aanmelden kan via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bellen kan ook: 0546-642191 

 

insigneDe Cultuurcongres Award van de Provincie Overijssel wordt jaarlijks uitgereikt aan personen uit de cultuursector die zich voor of achter de schermen inzetten om anderen in de spotlights te zetten. Voor de Award 2016 waren in totaal tien personen door het Overijsselse culturele werkveld genomineerd. Op vrijdag 8 april heeft gedeputeerde Hester Maij aan alle tien genomineerden de Cultuurcongres Award uitgereikt en ze persoonlijk in de spotlight gezet. Een van de winnaars was onze dirigent Gezinus Veldman.

Gezinus was voorgedragen door de Stichting Levend Vroomshoop vanwege de inspirerende rol die hij heeft vervuld bij de realisering van de theaterproductie De Winterkraaien. Hij heeft ervoor gezorgd dat een idee van Thea Kroese, om het in deze streek bekende boek De Winterkraaien van Aar van de Werfhorst om te zetten naar een theaterproductie, een geweldig succes werd. 

De productie, een indrukwekkende combinatie van muziek, zang, tekst, voordracht, filmbeelden, licht en geluid, had liefst vier uitverkochte voorstellingen in het nieuwe theater Het Punt in Vroomshoop tot gevolg. Met een thema dat diep geworteld is in onze veendorpen: de bittere armoede, het leven en sterven van zeven veenarbeiders. 

Voor deze productie schreef onze dirigent geheel nieuwe muziek, die de harten van velen beroerde. Schitterende composities op prachtige teksten van de tekstschrijvers Arie Jansen en Gerrit Dannenberg, beiden verbonden aan de Stichting Twentaal. Voor ons koor was het een unieke en leerzame ervaring in zo'n setting te zingen.

Een vijfde voorstelling van De Winterkraaien is inmiddels gepland op vrijdag 30 september in theater De Voorveghter in Hardenberg. Belangstellenden kunnen mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kaarten kosten 16 euro, inclusief een fraai programmaboekje.

 

De WinterkraaienNa vier zeer succesvolle uitvoeringen in Het Punt in Vroomshoop verhuizen de winterkraaien naar Hardenberg, waar op vrijdag 30 september de vijfde voorstelling van de Winterkraaien zal plaatsvinden in theater De Voorveghter. Bijna 300 belangstellenden hadden zich al weer gemeld voor een vijfde keer. Alle hoofdrolspelers bleken die vrijdagavond beschikbaar en ook het bestuur van ons koor heeft zich bereid verklaard weer mee te willen werken.

Ons mannenkoor, bas-bariton Nanco de Vries en Geerhard Abma op bugel laten u daar op indringende wijze de muzikale vertolking beleven van het bekende boek van Aar van de Werfhorst over De Winterkraaien. Zeven winterkraaien, zeven veenarbeiders die in 1896 werkten in het immense veengebied tussen Gramsbergen en Vroomshoop, tussen Sibculo en de Lemelerberg, en die op weg naar huis verdronken in de vaart. De bekende Thea Kroese vertelt meeslepend de verhalen van deze mannen en hun gezinnen, tegen de achtergrond van prachtige filmbeelden. Onze getalenteerde dirigent en componist Gezinus Veldman schreef alle muziek en levert een topprestatie door dit alles in een aangrijpende voorstelling van anderhalf uur samen te brengen. Het is geen film, geen toneelstuk, geen musical, geen concert. Het is alles!

De entreeprijs bedraagt € 16,00 en de voorstelling begint op 30 september om 20.15 uur. Heeft u belangstelling? Meld u dan aan via de organiserende stichting Levend Vroomshoop, e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het is 11.17 uur op zaterdagochtend 13 februari 2016. Het Chr. Mannenkoor Vroomshoop repeteert in de grote zaal van kerkelijk centrum Het Anker. De repetitie is in volle gang, het repertoire voor de vier voorstellingen van De Winterkraaien wordt ingestudeerd. Daartoe worden extra repetities gehouden, naast de vaste repetitieavond op de donderdagen in k.c. Irene.  

Te gast is Thea Kroese, die tijdens deze vier voorstellingen de verhalen zal vertellen van de zeven winterkraaien, die zo jammerlijk verdronken in de vaart tussen Beerzerveld en Vroomshoop. De verhalen die ook meesterlijk naar voren komen in de liedteksten die zijn geschreven door Gerrit Dannenberg en Arie Jansen, óók aanwezig op deze heldere winterdag. De liedteksten die inmiddels zijn opgenomen in een fraai geïllustreerd programmaboekje van maar liefst 24 pagina's.


De gasten komen een uurtje luisteren hoe hun teksten inmiddels klinken, op muziek gezet door onze dirigent Gezinus Veldman en gezongen door ons koor. We hebben de indruk dat ze tevreden zijn, om het eufemistisch uit te drukken.

De liederen klinken elke week beter, en als de techniek ons niet in de steek laat in Het Punt, dan worden het vier prachtige uitvoeringen.
Het wordt geen musical, geen concert, geen toneelstuk. Het wordt een weemoedige en melancholieke avond over leven en dood in de streek waar veel van onze (groot)ouders zijn geboren en opgegroeid, over de armoede van toen en de bitterheid van het bestaan, over de verbinding met het oude klooster in Sibculo. 'Zeven winterkraaien zijn van huis vertrokken, op die kille, kille noodlotsdag, zeven winterkraaien, en geen die hen nog levend zag....'

Foto's: Arend Gerritsen

ZaterdagochtendrepetitieHet mannenkoor zit volop in de voorbereiding voor de vier uitverkochte voorstellingen over De Winterkraaien op 26 en 27 februari en op 4 en 5 maart in de theaterzaal van Het Punt te Vroomshoop. Naast de vaste repetitie op donderdagavond wordt er nu ook elke zaterdagochtend geoefend om het speciaal hiervoor geschreven en gecomponeerde repertoire onder de knie te krijgen.

De rol van het mannenkoor bij deze vier voorstellingen is anders dan gebruikelijk. Bij een concert voert de zang van ons koor de boventoon, bij deze uitvoeringen is het koor onderdeel van een groter geheel, waarin Thea Kroese de verhalen over de zeven winterkraaien zal vertellen, waarin bariton Nanco de Vries en trompettist Geerhard Abma hun muzikale bijdrage zullen leveren, waarin sfeervolle filmbeelden worden vertoond van cameraman Ruud Dilling van RTV Oost, met als voice-over de stem van Henk Nieboer. 

Thea KroeseWat gelukkig niet verandert is dat het geheel onder leiding staat van onze dirigent Gezinus Veldman. En vanmorgen kwam Thea Kroese luisteren hoe ver wij inmiddels gevorderd zijn met het instuderen van de muziek, en dat leek haar niet tegen te vallen. Zij gaf ons een beeld hoe haar bijdrage eruit zal zien en hoe dat samenvalt met onze koorzang. Schitterend! Nu we de stukken beter leren kennen, zien en horen we de pracht, de kracht en de diepte van het verhaal De Winterkraaien! Het grijpt je aan en dat hopen we ook, samen met Thea en de solisten, te bereiken met het publiek.

Foto's: Arend Gerritsen.