CMK_banner_02.jpg

Volgende repetitie

Repetitie

Op 25-10-2018
20:45 uur

Volgende concert/medewerking

Theatervoorstelling De Winterkraaien

Op 01-11-2018
20:15 uur

Laatste nieuws

Dirigent en componist Gezinus VeldmanDe knoop is doorgehakt. Er komt een zesde voorstelling van De Winterkraaien! Nadat eerst vier uitverkochte voorstellingen in Het Punt in Vroomshoop zijn gehouden, heeft de organiserende stichting Levend Vroomshoop een vijfde voorstelling in de Voorveghter in Hardenberg gepland. Immers, het verhaal van de winterkraaien speelde zich af in het immense veengebied tussen Gramsbergen en Vroomshoop, tussen Sibculo en Lemelerberg. En ook in Hardenberg sloeg het verhaal aan, sloeg de vonk over, werd de geschiedenis levend, want de voorstelling op vrijdag 30 september bleek al snel uitverkocht. Nu is afgesproken met directeur Jan Maarten Veurink van de Voorveghter een extra voorstelling te organiseren op zaterdag 1 oktober. Liefhebbers daarvoor kunnen zich rechtstreeks wenden tot de Voorveghter. Aanmelden is vanaf nu mogelijk via het bestelformulier in de onlangs verschenen theatergids (zie pagina 40 en 65/66), of vanaf 1 juni ook online via www.voorveghter.nl  

In een anderhalf uur durende unieke theaterproductie hoort u ons mannenkoor, bas-bariton Nanco de Vries en Geerhard Abma op bugel. Zij laten u op indringende wijze de muzikale vertolking beleven van het bekende boek van Aar van de Werfhorst over De Winterkraaien. Zeven winterkraaien, zeven veenarbeiders die in 1896 werkten in het eindeloze veengebied, en die op weg naar huis verdronken in de vaart. De bekende Thea Kroese vertelt meeslepend de verhalen van deze mannen en hun gezinnen, tegen de achtergrond van prachtige filmbeelden. Onze getalenteerde dirigent en componist Gezinus Veldman schreef alle muziek en levert een topprestatie door dit alles in een aangrijpende voorstelling van anderhalf uur samen te brengen. Het is geen film, geen toneelstuk, geen musical, geen concert. Het is alles!

Henk Bos en Henk BosklopperDonderdagavond 21 april werd er bij hoge uitzondering niet gezongen op de repetitieavond van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop, maar vond onder voorzitterschap van John de Vries de 65e ledenvergadering plaats in kerkelijk centrum Irene.

We kunnen terugkijken op een mooi verenigingsjaar, waarbij de medewerking aan vier uitverkochte voorstellingen van De Winterkraaien in de theaterzaal van Het Punt ongetwijfeld een van de hoogtepunten was. Op vrijdag 30 september staat in de Voorveghter in Hardenberg een vijfde voorstelling gepland, die ook al weer uitverkocht is. Overwogen wordt nu een extra voorstelling te organiseren op zaterdag 1 oktober. Onze dirigent Gezinus Veldman ontving vanwege zijn grote en inspirerende rol bij dit project een cultuur-award van de Provincie Overijssel.

Een tweede hoogtepunt was ongetwijfeld de koorreis in september naar het Duitse Diemelsee, waar we op uitnodiging van het partnerkoor Die Liedertafel een paar prachtige en gedenkwaardige dagen beleefden. 

Het koor kijkt verder terug op een aantal geslaagde concerten. Zoals elk jaar trok het Nieuwjaarsconcert in Den Ham weer veel bezoekers, en de Passiestonde werd drie keer uitgevoerd in Almelo, Geesteren en Vroomshoop. Heel indrukwekkend was ook het Volkorenconcert in Den Ham, waaraan alle koren van dirigent Gezinus Veldman meewerkten. Daardoor ontstond één groot koor van 400 zingende mannen. In Daarle werd een stijlvol Kerstconcert verzorgd, samen met violist Hrayr Ter-Sargsyan uit Vriezenveen, en uit onze eigen gelederen Henjo Lemans op trompet en bariton Albert Wessels.

Eind dit jaar worden twee projectkoren gevormd. Op 19 november worden mannen gevraagd mee te zingen in een benefietconcert ten behoeve van het laatste Glazen Café. Op 22 december wordt ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van ons koor in Vroomshoop een groot Kerstconcert gehouden, samen met een kerstvrouwenkoor. Mannen en vrouwen kunnen zich nu al opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0546-642191.

De bestuursleden Klaas Dragt, Fred van Essen, Herm Nieuwlaar en Rien van der Veen werden allen herkozen. Aan het eind van de vergadering werden twee leden gehuldigd. Henk Bosklopper vierde zijn 25-jarig jubileum, en Henk Bos werd gehuldigd omdat hij al 50 jaar lid is. Jubilaris Jan Voortman wordt later in het zonnetje gezet.

 

Het duurt nog wel even maar we melden nu alvast dat ons mannenkoor met twee projectkoren aan de slag gaat. Het eerste projectkoor, bestaande uit mannen, gaat samen met ons zingen tijdens het Glazen Café Concert op zaterdag 19 november a.s. Dat is een benefietconcert ten behoeve van de actie Het Glazen Café. Het is de laatste keer dat dit bij café Kremer in Vroomshoop wordt georganiseerd, en waarbij de opbrengst naar een goed doel van het Rode Kruis gaat. Ons mannenkoor werkt met groot genoegen ook deze laatste keer mee. Voor dit projectkoor zoeken we mannen, die van doorpakken weten, want: 's morgens oefenen, 's middags nog een keer en dan aansluitend het concert in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop. Moet lukken, zeker onder leiding van onze geweldige dirigent Gezinus Veldman!

Voor ons Kerstconcert op donderdagavond 22 december, eveneens in Irene, zoeken we vrouwen! Dat vergt wat meer voorbereiding, dus worden er zo'n acht repetities georganiseerd in november en december, afwisselend op de vroege vrijdagavond en wat later op de zaterdagochtend. Voor dit Kerstvrouwenkoor kunnen meisjes en vrouwen zich nu al aanmelden. 

Dames en heren, aanmelden kan via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bellen kan ook: 0546-642191 

 

insigneDe Cultuurcongres Award van de Provincie Overijssel wordt jaarlijks uitgereikt aan personen uit de cultuursector die zich voor of achter de schermen inzetten om anderen in de spotlights te zetten. Voor de Award 2016 waren in totaal tien personen door het Overijsselse culturele werkveld genomineerd. Op vrijdag 8 april heeft gedeputeerde Hester Maij aan alle tien genomineerden de Cultuurcongres Award uitgereikt en ze persoonlijk in de spotlight gezet. Een van de winnaars was onze dirigent Gezinus Veldman.

Gezinus was voorgedragen door de Stichting Levend Vroomshoop vanwege de inspirerende rol die hij heeft vervuld bij de realisering van de theaterproductie De Winterkraaien. Hij heeft ervoor gezorgd dat een idee van Thea Kroese, om het in deze streek bekende boek De Winterkraaien van Aar van de Werfhorst om te zetten naar een theaterproductie, een geweldig succes werd. 

De productie, een indrukwekkende combinatie van muziek, zang, tekst, voordracht, filmbeelden, licht en geluid, had liefst vier uitverkochte voorstellingen in het nieuwe theater Het Punt in Vroomshoop tot gevolg. Met een thema dat diep geworteld is in onze veendorpen: de bittere armoede, het leven en sterven van zeven veenarbeiders. 

Voor deze productie schreef onze dirigent geheel nieuwe muziek, die de harten van velen beroerde. Schitterende composities op prachtige teksten van de tekstschrijvers Arie Jansen en Gerrit Dannenberg, beiden verbonden aan de Stichting Twentaal. Voor ons koor was het een unieke en leerzame ervaring in zo'n setting te zingen.

Een vijfde voorstelling van De Winterkraaien is inmiddels gepland op vrijdag 30 september in theater De Voorveghter in Hardenberg. Belangstellenden kunnen mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kaarten kosten 16 euro, inclusief een fraai programmaboekje.

 

De WinterkraaienNa vier zeer succesvolle uitvoeringen in Het Punt in Vroomshoop verhuizen de winterkraaien naar Hardenberg, waar op vrijdag 30 september de vijfde voorstelling van de Winterkraaien zal plaatsvinden in theater De Voorveghter. Bijna 300 belangstellenden hadden zich al weer gemeld voor een vijfde keer. Alle hoofdrolspelers bleken die vrijdagavond beschikbaar en ook het bestuur van ons koor heeft zich bereid verklaard weer mee te willen werken.

Ons mannenkoor, bas-bariton Nanco de Vries en Geerhard Abma op bugel laten u daar op indringende wijze de muzikale vertolking beleven van het bekende boek van Aar van de Werfhorst over De Winterkraaien. Zeven winterkraaien, zeven veenarbeiders die in 1896 werkten in het immense veengebied tussen Gramsbergen en Vroomshoop, tussen Sibculo en de Lemelerberg, en die op weg naar huis verdronken in de vaart. De bekende Thea Kroese vertelt meeslepend de verhalen van deze mannen en hun gezinnen, tegen de achtergrond van prachtige filmbeelden. Onze getalenteerde dirigent en componist Gezinus Veldman schreef alle muziek en levert een topprestatie door dit alles in een aangrijpende voorstelling van anderhalf uur samen te brengen. Het is geen film, geen toneelstuk, geen musical, geen concert. Het is alles!

De entreeprijs bedraagt € 16,00 en de voorstelling begint op 30 september om 20.15 uur. Heeft u belangstelling? Meld u dan aan via de organiserende stichting Levend Vroomshoop, e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.