CMK_banner_02.jpg

Concerten

Indrukwekkende Winterkraaien

En opnieuw trokken de 9e en 10e voorstelling van De Winterkraaien twee volle zalen en was het publiek muisstil. Je kon de spreekwoordelijke speld horen vallen als vertelster Thea Kroese haar gloedvolle verhalen vertelde over het leven en de dood van zeven winterkraaien, over de zware omstandigheden waarin zij en hun gezinnen moesten leven rondom 1900. En opnieuw viel na afloop meermalen het woord ‘indrukwekkend’, waarmee bezoekers probeerden te beschrijven hoe men de voorstelling had beleefd, had ondergaan.

Na vier optredens in Het Punt, en daarna vier keer in theater de Voorveghter in Hardenberg, organiseerde de stichting Levend Vroomshoop nu weer twee voorstellingen in de thuishaven, theater Het Punt te Vroomshoop. En behalve Thea was ook weer aanwezig Geerhard Abma, die op zijn bugel het publiek tot ontroering bracht. In plaats van Nanco was deze keer zijn broer, bariton-bas Hans de Vries van de partij, die met al zijn enorme (internationale) ervaring het een voorstelling vond om nooit te vergeten. De gedragen stem van de voice-over tijdens de verstilde filmbeelden was afkomstig van ons koorlid Henk Nieboer.

Natuurlijk was ons eigen mannenkoor aanwezig, dat met een record aantal koorleden een prachtige en krachtige bijdrage mocht leveren. En het geheel stond onder leiding van onze dirigent Gezinus Veldman, die alle muziek schreef voor deze theaterproductie, en die er met toepasselijke pianomuziek voor zorgde dat beeld en geluid, zang en muziek tot een samenhangend geheel werd gesmeed.

Ook na 10 keer is het nog steeds een groot genoegen aan deze Winterkraaien mee te werken. En het lijkt nog niet voorbij, want het zou niemand verbazen als op 8 en 9 februari De Winterkraaien opnieuw te horen zijn in Het Punt te Vroomshoop. Belangstellenden kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Najaarsconcert mooi muzikaal feest

Ons Chr. Mannenkoor Vroomshoop hield op zaterdag 14 oktober zijn Najaarsconcert in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop. In een goedgevulde kerk kregen de bezoekers een concert voorgeschoteld, dat onder leiding van onze dirigent en pianist Gezinus Veldman weer klonk als een klok. Dat was mede te danken aan het strijkorkest Libero uit Zwolle. Daarin spelen ook violist Hrayr Ter-Sargsyan en cellist Noam Staal die beiden al eerder met het mannenkoor optraden en die ook deze avond een solo ten beste gaven.  Slagwerker Joost Visser was van grote waarde bij enkele van de nummers. Vooral bij het openingsnummer Te Deum Laudamus en verderop in het programma Hymn to the Fallen was dat heel goed merkbaar. Ons koorlid en koorsolist Albert Wessels ontroerde met enkele stukken; bij Panis Angelicus en Ave Maria liet hij zijn klasse horen. Gezinus Veldman toonde in zijn pianospel weer zijn uitzonderlijke kwaliteiten, zoals in de Turkse mars Rondo alla Turk.

Het mannenkoor was goed op dreef. In bijvoorbeeld The mansions of the Lord kwam de overweldigende kracht van het koor goed tot uiting. Dat het koor ook grote Latijnse kerkmuziek aankan, bleek wel bij de Messe no.5 van Gounod. In het bekende Das Morgenrot bleek het koor over veel dynamiek te beschikken. Met het nummer Anthem uit de musical Chess zorgden koor, orkest en slagwerk voor een prachtig einde van dit muzikale feest. De samenwerking met het orkest bleek een gouden greep.

We gaan niet stilzitten de komende tijd, want in november vervult het koor een belangrijke rol bij twee theatervoorstellingen De Winterkraaien in Het Punt te Vroomshoop. Beide voorstellingen zijn uitverkocht, en er is al weer een flinke wachtlijst, waarvoor belangstellenden zich kunnen melden bij de organiserende Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op 13 januari hebben we ons jaarlijkse Nieuwjaarsconcert in de dorpskerk te Den Ham, waaraan deze keer een groot vrouwenprojectkoor zal meewerken. Liefst 140 dames hebben zich hiervoor al aangemeld, maar er is nog ruimte voor enkele liefhebbers. Mail daartoe met ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Geslaagde concertreis naar Gent en Brugge

Sint-BaafskathedraalVrijdag 26 mei 2017 vertrekken drie bussen gevuld met leden van het Oost Nederlands Mannenkoor en hun vrouwen richting Gent. Eén grote (70-persoons) bus met de leden uit Ommen, Den Ham en Vroomshoop en twee uit Hoogeveen. In Terheijden treffen wij elkaar voor koffie met gebak. De reis duurt toch wat langer dan gepland en in Gent mogen de bussen niet tot de kerk rijden, dus moet er een flinke afstand te voet worden afgelegd. Voor het inzingen is daardoor te weinig tijd. Om 15.00 uur begint het concert in de prachtige en goed gevulde Sint-Baafskathedraal. De toehoorders krijgen een geweldig anderhalf uur durend concert. Hoogtepunten zijn: Benedictus, Das Morgenrot, Kum Ba Yah en Good news. De solo’s ertussen van Gezinus, de cellist Noam Staal en de drie solisten (bariton Albert Wessels, bas Ronny Koekoek en tenor Adri van der Weyde) worden ook zeer gewaardeerd. Kum Ba Yah klinkt door de begeleiding van de drummer uit Ommen, monsieur Bernard, wel heel bijzonder. Gezinus krijgt toestemming om op het orgel van de kathedraal te spelen. Dit ontlokt naderhand één van de leden de opmerking: "Zo, het stof is er weer uit". Iedereen genoot! Klik op 'Repertoire' links hiernaast voor een muzikale indruk. En zie ook het verslag in de Hoogeveense Courant.

We zijn ondergebrConcert in Gentacht in drie verschillende hotels. Het gezamenlijke diner vindt plaats in het Holiday Inn Gent Expo. Zaterdag vertrekken wij na een prima ontbijt naar Brugge. Wederom is het weer fantastisch. Ook hier mogen de bussen het centrum niet in, maar dankzij onze gids Cor Schrotenboer vinden we de weg naar de aanlegkade van de boot. In drie groepen maken we een mooie rondvaart. Aansluitend een lunch bij de brouwerij “De Halve Maan” inclusief een glas Brugse Zot Blond. Hier leren wij op de Belgische manier de gebonden, verder niet gevulde, bloemkoolsoep eten: zonder lepel. Er volgt een rondleiding door de laatste nog werkende brouwerij van Brugge. Terug lopend naar de bussen genieten we weer van een mooi oud gedeelte van Brugge.

Op de terugreis wordt nog even vlak voor de Nederlandse grens gestopt. Velen van ons kopen hier een ijsje en we zijn blij om vanuit de warmte weer in de koele bus te kunnen stappen. Ons prima verzorgde afscheidsdiner vindt plaats in Restaurant Bosgoed in Wilp-Achterhoek. Rond half elf is  iedereen weer thuis, tevreden terugkijkend op een fantastische concertreis. Hopelijk kunnen we in deze samenstelling in de toekomst nog meer van deze reizen maken.

Loes en Wim Lievers

 

Ontroerende Passiestondes in Geesteren en Vroomshoop

Passiestonde in GeesterenOns mannenkoor verzorgde onder leiding van onze dirigent Gezinus Veldman twee ontroerende, wonderschone Passiestondes. Dat gebeurde voor de 20e keer in kerkelijk centrum Het Anker in Vroomshoop en voor de 5e keer in de RK kerk Sint Pancratius in Geesteren. Aan deze beide concerten werkte dit jaar mee de talentvolle cellist Noam Staal. 

De Passiestondes met muziek en zang passend bij de lijdensweek hadden een ingetogen karakter en verbeeldden het sterven en de opstanding van Christus. In het eerste deel van het programma werd een deel uit de Messe no. 5 van Gounod gezongen. Halverwege het concert was er een indrukwekkende stilte, die voorafgegaan werd door het lied In manus tuas Pater (Vader, in Uw handen leg ik mijn geest), en die gevolgd werd door het Adagio uit Spiegel im Spiegel, gespeeld door Noam Staal en Gezinus Veldman op piano. Drie keer klonk tijdens het concert Dit ene weten wij, een lied afgeleid van een gedicht van Henriëtte Roland Holst, en op muziek van Gezinus Veldman. De Passiestondes eindigden met het Benedictus uit The Armed Man van Karl Jenkins.

Het was voor onze koorleden weer een indrukwekkende gebeurtenis dit mee te mogen maken en beleven.

Foto: TC Tubantia

Prachtig slot (of juist begin) van een druk zangseizoen

generale repetitieEen zangseizoen loopt voor ons koor niet helemaal parallel met de jaarkalender of de vakantieperiodes. Onze dirigent Gezinus Veldman zorgt er in het begin van een (kalender)jaar voor dat de verschillende concerten voor de lange periode erna (ruwweg van februari tot en met januari) qua repertoire al in de steigers staan. En zo kan het gebeuren dat we direct na de zomervakantie al een kerstlied oefenen, of dat een lied voor het Nieuwjaarsconcert al maanden eerder even langs komt waaien op een van de repetities. Uiteraard is het zo dat vlak voor een concert het repertoire daarvoor intensief wordt gerepeteerd, in de hoop dat op het concert zélf het lijkt alsof we een lied met het grootste gemak voor u zingen. Bedenk dan dat er heel wat uren oefentijd aan voorafgegaan zijn, en dat we hopen dat het eindresultaat de bezoekers zal kunnen boeien en bekoren.

Dat hangt natuurlijk ook sterk af van de bijdrage van de solisten. We waren daarom bijzonder blij dat de bijzonder innemende Elma van den Dool op zaterdag 14 januari meewerkte aan ons Nieuwjaarsconcert. Een geweldige stem, die prima harmonieerde met ons mannenkoor. We noemen en roemen haar inbreng bij het Benedictus van Karl Jenkins en bij Your love uit 'Once upon a time in the West'. En het was Wunderbar hoe onze eigen koorsolist Albert West samen met haar dat lied ten gehore bracht. En wat te denken van violist Hrayr Ter-Sargsyan uit Vriezenveen, met zijn prachtige intro's bij bijvoorbeeld Benedictus en Muddy Water

Traditiegetrouw begon het concert met de wandeling naar het podium waarbij we al zingend het publiek De beste wensen overbrachten. In een eerste blokje passeerde het rustige Boven de sterren en het in het dialect gezongen Noar Oe kan ik hen. Vervolgens klonk o.a. het melodieuze Dona nobis pacem en het sterke Dank sei Dir Herr. Halverwege een mooie negro spiritual Wait for the light. Aan het eind van het concert klonk Love changes everything, waarna we eindigden met een schlagerachtig Sierra Madre, een feestelijke afsluiting van een mooi concert.

Ondanks het winterse weer waren toch veel bezoekers op dit Nieuwjaarsconcert afgekomen, en dat drie weken nadat we ook al in het gastvrije Den Ham waren met ons grote Kerstconcert samen met het Kerstvrouwenkoor. Het mannenkoor komt nu even op adem, maar richt zich al snel weer op de volgende optredens: voorstelling 7 en 8 van de Winterkraaien in de Voorveghter te Hardenberg, en op twee Passiestondes in april in Geesteren en Vroomshoop.

Op de foto van koorlid Arend Gerritsen een moment uit de generale repetitie.