CMK_banner_01.jpg

Concerten

Volop Verdi bij Nieuwjaarsconcert

programmaboekjeHet concert van het Chr. Mannenkoor Vroomshoop eindigde zaterdagavond 12 januari 2019 spectaculair, waarbij volop muziek en zang van de Italiaanse componist Guiseppe Verdi door de goedgevulde hervormde kerk in Den Ham schalde. De tenor Reza Ranjazmay haalde alles uit de kast bij zijn vertolking van ‘La Donna e mobile’. En zowel het ‘Slavenkoor’ als het ‘Zigeunerkoor’ klonken ook mooi uit de monden van ons mannenkoor. Nog meer opera was te horen in een geweldig duet van Reza samen met onze eigen baritonzanger Albert Wessels, als ze de ‘Parelvissers’ van Bizet bezingen.

Zo explosief het concert eindigde, zo ingetogen begon het. Na de gebruikelijke opkomst waarbij de koorleden al wandelend naar het podium de bezoekers 'Een voorspoedig nieuwjaar' wensen, opende voorzitter John de Vries het concert waarbij hij het overlijden van de echtgenote van een van onze koorleden memoreerde, nadat ze onwel was geworden tijdens ons benefietconcert in Papendrecht. De 'Zegenbede’ klonk daarna nog intenser, en dat gold ook voor bijvoorbeeld het ‘Lied voor de hulpelozen’. 

Het nieuw ingestudeerde stuk ‘Prayer of the children’ bezingt het leed van kinderen tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië, maar geldt voor alle kinderen in de wereld: "Reaching hands, with nothing to hold on to, but hope for a better day. Crying Jesus: help me!"

Het lied ‘Give me my song’ van Abba-zanger Benny Anderson, de lieftallige ‘Ännchen van Tharau’ en het melodieuze Songfestivallied ‘Quand le soleil’ van Lucille Star bracht het concert terug naar de opera’s, waar ter inleiding daarvan dirigent Gezinus Veldman nog de spetterende pianosolo ‘Kaiser-Walzer fantasie’ liet horen.

Bezoekers en koor hebben samen weer genoten van een fantastisch Nieuwjaarsconcert.

Kerstconcert terug in Vroomshoop

Kerstconcert 2018Al flink wat jaren gaf het Chr. Mannenkoor Vroomshoop zijn kerstconcert in de hervormde kerk in Daarle. Een mooie, knusse kerk met een goede akoestiek. Maar nadat een einde gekomen was aan de gezamenlijke kerstconcerten van een aantal koren in Vroomshoop samen met de Hamonie, ontstond de behoefte ook weer eens een kerstconcert in de eigen plaats te geven. Na geslaagde uitstapjes met kerstconcerten in Den Ham en Vriezenveen (samen met een groot vrouwenprojectkoor), was het dan eindelijk weer eens zover, een Kerstconcert in de thuisbasis, het kerkelijk centrum Irene. Wat niet wil zeggen dat daarmee Daarle van de kaart is, integendeel, we hopen daar zeker weer terug te komen.

In een goedgevulde kerkzaal ging het concert meteen stevig van start met 'Te Deum Laudamus' en 'Liefde van God'. De toon was gezet! Dat het ook melodieus kan bleek wel uit volgende nummers zoals 'All is well' en 'Still a Bach Christmas'. Onze koorsolist Albert Wessels was bijzonder goed op dreef, en panfluitiste Maartje van Middelkoop verraste iedereen toen bleek dat ze ook geweldig mooi kan zingen! Samen met dirigent Gezinus Veldman, die weer liet blijken dat hij een virtuoos op de vleugel is, ontstonden fraaie composities. Het koor liet ondertussen van zich horen in snelle én langzame nummers zoals 'Echo carol', 'Little drummerboy' en 'Go tell it on the mountain'

Het concert eindigde stijlvol met 'Christmastime is here', 'El nacimiento' en 'Cantique de Noël'.  Na het bedankwoord van voorzitter John de Vries klonk uiteraard nog, terwijl de klokken beierden, in het gedempte licht het 'Stille Nacht'.

We hebben als koor weer mogen genieten van een mooi concert, en we hopen natuurlijk dat de toeschouwers dat ook vonden. Wat ons betreft graag tot ziens op ons Nieuwjaarsconcert op zaterdag 12 januari in onze tweede thuisbasis, de hervormde kerk in Den Ham!  

Benefietconcert in Papendrecht vol emoties

Zaterdagmiddag 8 december vertrokken we met twee bussen uit Vroomshoop en Den Ham, op weg naar Papendrecht, om daar samen met de mannenkoren uit Hoogeveen en Ommen bij te dragen aan een benefietconcert, onder de gezamenlijke vlag van het Oost-Nederlands Mannenkoor. De organisatie was in handen van de stichting Inspire2liveMusic, die geld inzamelt voor kankerbestrijding. Het projectkoor van de stichting heeft dan ook als motto 'muziek tegen kanker'.

logo Oost-Nederlands MannenkoorDit projectkoor en ons Oost-Nederlands Mannenkoor brachten voor een propvolle kerkzaal een afwisselend kerstconcert waaraan ook coryfeeën als bariton Marco Bakker en sopraan Annelies Schep deelnamen. Ook het bekende duo Arjan en Edith Post liet de trompetten schallen en onze dirigent Gezinus Veldman dirigeerde niet alleen ons koor, maar begeleidde op de vleugel ook het andere koor en de solisten. Bovendien gaf hij een sprankelende solo ten beste. De opbrengst voor het goede doel bleek € 15.000 euro te bedragen, een fantastisch bedrag. Organiserend dirigent Peter Overduin was daar dan ook bijzonder blij mee. 

Jammer was dat het concert een vol uur uitliep, waardoor we veel later dan gepland weer terug in het oosten des lands waren. Maar de grote domper was toch wel, dat de meegereisde echtgenote van een van onze koorleden halverwege het concert met spoed moest worden opgenomen in het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam, waar ze diezelfde nacht een zware operatie moest ondergaan. Gelukkig gaat het volgens de laatste berichten naar omstandigheden goed met haar. 

We gaan nu vooruitkijken naar ons eigen Kerstconcert, op zaterdag 15 december in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop. Daaraan werken mee Noortje van Middelkoop op de panfluit, en onze eigen koorsolist, bariton Albert Wessels. Kaarten kosten in de voorverkoop € 10,- en zijn o.a. verkrijgbaar bij de Bruna in Vroomshoop en de Readshop in Den Ham. 

 

Zomeravondconcert in Bostheater Ommen

De weersomstandigheden waren ideaal. Een heerlijke temperatuur, bijna windstil, in de natuurrijke omgeving van het Bostheater op de Besthemerberg bij Ommen. En op die prachtige plek gaven we als Oost-Nederlands Mannenkoor zaterdag 9 juni een mooi openluchtconcert met ongeveer 250 zangers, afkomstig uit het Hoogeveens Chr. Mannenkoor, het Ommer Mannenkoor en ons eigen Chr. Mannenkoor Vroomshoop. Het kostuum was aangepast aan de zomerse omstandigheden, want vlinderdas en jasje waren niet nodig, en ook de klapstoeltjes die we hadden meegenomen, gaven het geheel een hoogzomers karakter. 

Al ver voor acht uur stroomde de tribune vol met vele bezoekers, die hoog of laag een geschikte plek zochten. Een vluchtige telling leerde dat er zo'n 1200 mensen de tribune bevolkten. En die hadden een bijzonder sfeervolle avond, want het grote en massieve mannenkoor, ondersteund door bongospeler monsieur Bernard en door drie doedelzakspelers, en het geheel onder leiding van dirigent Gezinus Veldman, zorgde voor een aaneenschakeling van kleine en grote pareltjes. 

Een krachtig begin met Te Deum Laudamus, een gevoelvolle voortzetting met Dona Nobis Pacem, Das Morgenrot en Halleluja van Leonard Cohen, waarna in het middendeel onder andere Speeltuin van Marco Borsato en One hand one heart uit de West Side Story van Leonard Bernstein volgden, en ook daverden een paar Russische soldatenliedjes voorbij.

Het concert eindigde met het bekende Mexicaanse Sierra Madre en het machtige Schotse lied Mull of Kintyre van oud-Beatle Paul McCartney. Een toegift ontbrak natuurlijk niet want samen met het publiek werd het concert afgesloten met de melancholieke Schotse ballade Auld lang syne, een afscheidslied.

Een afscheid voor altijd? Dat wagen we te betwijfelen, want Jan Hekman, voorzitter van het Ommer Mannenkoor dat samen met de Stichting Bostheater dit concert organiseerde, zinspeelde er al op: wie weet zien we elkaar volgend jaar weer!

Sfeervolle Passiestondes in Geesteren en Vroomshoop

Terwijl meer dan drie miljoen Nederlanders naar The Passion op tv keken, bezochten enkele honderden belangstellenden onze Passiestondes in Geesteren en Vroomshoop. Terwijl op tv het vermaak en het amusement de boventoon leken te voeren, werd bij ons het lijden en sterven van Christus beleefd. Terwijl op tv de microfoonstemmen van musicalsterren te horen waren, klonk bij ons de akoestische zang van de baritonsolist Ard Kamphuis en van ons mannenkoor. Terwijl het op tv meer leek op een popconcert, hoorde je in Geesteren en Vroomshoop de ingetogen pianoklanken van dirigent Gezinus Veldman.

Voor de 21e keer in Vroomshoop en voor de 6e keer in Geesteren vertolkten wij in deze lijdensweek voor Pasen met zang en muziek het sterven en de opstanding van Christus. De Passiestonde begon met het Dona nobis pacem, gevolgd door een Kyrie. Een terugkerend element in het programma was een gedicht van Henriëtte Roland Holst, op muziek gezet door Gezinus Veldman: Dit ene weten wij. De negro spiritual Where You there werd omlijst met prachtige muziek van Gezinus Veldman.

Halverwege het concert was er een indrukwekkende stilte, voorafgegaan door In Manus Tuas Pater (in Uw handen beveel ik mijn geest). Adembenemend was daarna de vertolking van Ard Kamphuis van Nearer my God to Thee. De Passiestondes eindigden met een krachtig gezonden Sanctus van Th. Verhey.