Rien Lergner, overgevlogen vanuit de Hoeksewaard naar Christelijk Mannenkoor Vroomshoop

Rien Lergner was vele jaren werkzaam als leraar in het onderwijs en is inmiddels gepensioneerd. In een zoektocht naar een andere woonomgeving kwam hij met zijn vrouw terecht in het kleine dorp Den Ham. Een hoofdrol in zijn leven speelt, steeds maar weer, zingen! Hij kan gewoonweg niet zonder.

Rien is lid geweest van twee gemengde koren. Heeft als leadzanger gezongen in een koor. Is al 12 jaar nauw betrokken bij een reiskoor met de welluidende naam “Holland Zingt”. Dit koor heeft de roots ook in de Hoeksewaard. Een koor dat vooral concertreizen maakt in binnen- en buitenland. Rien is en blijft als reisleider verantwoordelijk voor de organisatie van die reizen.

Maar als je dan in een andere woonomgeving verzeild raakt en alleen nog maar je eigen reiskoor overblijft, kan het haast niet anders dan dat het zingen in de omgeving van Den Ham toch begint te trekken. Eerst werd Rien gevraagd om met drie andere gemeenteleden bij zondagse diensten in de Hervormde Kerk voorin de kerk te zingen. Het was 'coronatijd'. Gemeentezang was niet toegestaan. Vandaar een groepje 'voorzangers' in de kerk.

En als je daar dan aan begint, wordt er al snel aan je getrokken, om lid te worden van verschillende koren. Rien heeft repetitie-avonden meegemaakt bij diverse koren in de omgeving, waaronder het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor. Uiteindelijk koos hij voor twee koren: het gemengde koor “Cantate Deo” in Den Ham en het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop.

De keus voor ons Vroomshoopse mannenkoor werd ingegeven door het brede repertoire.  Maar even belangrijk voor hem is de geweldige manier waarop dirigent en pianist Gezinus Veldman het koor inspireert. De ontspannen aanpak en omgang met het koor is fantastisch. Rien heeft grote bewondering voor de manier waarop Gezinus dirigent is: pianospelen met de ene hand en met de andere hand dirigeren en dat allemaal staande! Hoe krijg je het voor elkaar. Uniek! Maar ook het - tussen de kooroefeningen door - even diverse muziekstijlen produceren op de piano, wordt als heel verrijkend ervaren.

En de goede sfeer in het koor en de gemakkelijke omgang tijdens de pauze met andere koorleden maken natuurlijk de keus voor ons koor vanzelfsprekend. Rien geniet nog maar lang van je bewuste keuze!!

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN