Frits Loman: van orgelbouwer... tot zanger!

Frits Loman is al weer enkele maanden lid van het Christelijke Mannenkoor Vroomshoop. Tijd om hem iets beter te leren kennen.
Frits is afkomstig uit Almelo en woont op een van de karakteristieke plekjes in Vriezenveen. Typisch voor het van oudsher langgerekte dorp Vriezenveen met zowel aan het Oosteinde als het Westeinde smalle zijwegen, waar de woningen veelal niet naast elkaar langs de weg werden gebouwd, maar veel meer gewoon achter elkaar! In een van die zijwegen staat het woonhuis Westeinde 124.

Een mooie zelfgebouwde ruime woning. Dat was ook wel nodig omdat het echtpaar Loman zes kinderen moest huisvesten. Helaas is Frits zijn vrouw enige jaren geleden overleden aan een hersentumor. Zijn kinderen komen nog regelmatig het ouderlijk huis bezoeken, waar Frits erg blij mee is.

Frits vindt zichzelf niet zo muzikaal, maar heeft wel zijn hele arbeidzame leven met muziek te maken gehad. Als orgelbouwer bij Orgelmakerij Reil uit Heerde hield hij zich vooral bezig met de houten onderdelen van een orgel, zoals de houten ombouw van een orgel, maar ook met het maken van houten orgelpijpen.
Een van de mooiste orgels waaraan Frits heeft meegewerkt, vindt hij het orgel in de kerk in Ansbach in het zuiden van Duitsland.
Bij Egbert Schoenmaker heeft Frits nog een poosje orgelles gehad.

Al weer enige tijd geleden geleden was Frits aanwezig bij een open repetitie van het Christelijke Mannenkoor Vroomshoop. Dat sprak hem wel aan! Inmiddels voelt hij zich thuis bij de 2e tenoren in het koor. Er heerst een leuke sfeer en Frits vindt dat hij heel plezierig in het koor is opgevangen.

De onlangs uitgevoerde Passiestonden in zowel de kerk aan het kanaal in Vroomshoop als in de katholieke kerk in Geesteren heeft hij als absoluut hoogtepunt ervaren. 
Juist de samenhang tussen pianospel van dirigent en pianist Gezinus Veldman en de koorzang als zowel de indrukwekkende stilte na het “In manus tuas Pater” hebben veel indruk op Frits gemaakt. 

Frits voel je thuis bij ons mannenkoor op donderdagavonden in Vroomshoop.

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN