Temperaturen liepen hoog op bij Zomeravondconcert

Het was vrijdagavond flink warm in de hervormde kerk aan de Brink in Den Ham. Dat kwam niet alleen door de hoge temperatuur en de volgepakte kerkzaal, maar ook door de duidelijke aanwezigheid van sopraan Francis van Broekhuizen. In een duet kreeg onze koorsolist Albert Wessels het er warm van.

Na een ingetogen begin van het concert begon het gaandeweg jazzy te worden en spatten de vonken eraf, waardoor de temperatuur nóg meer steeg. Het was een prachtige avond, een van de hoogtepunten in het bestaan van ons koor. Alle lof ook aan slagwerker Obed Redder en natuurlijk aan onze dirigent Gezinus Veldman! 

Een uitgebreider verslag volgt hierna, en is van de hand van Marina Arbouw. Foto's zijn van Niek Erents Fotografie.

 

 

Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop o.l.v. dirigent Gezinus Veldman gaf vrijdagavond een Zomeravondconcert in de N.H. Kerk in Den Ham. Gastsoliste was de sopraan Francis van Broekhuizen. De populaire zangeres is inmiddels bekend van vele t.v.-programma’s als onder meer Maestro, De Slimste Mens en De Verraders. Ook was er een troef aangetrokken van iets dichterbij: slagwerker Obed Redder uit Ommen. De nog maar 19-jarig Obed is lid van de muziekvereniging Soli Deo Gloria in Ommen en hij behaalde in  2020 een 10 voor zijn diploma slagwerk. Twee toppers dus.

Het concert dat oorspronkelijk gepland was als Nieuwjaarsconcert, moest deze winter door covid gecanceld worden. Maar de aanhouder wint en vrijdagavond konden de muzikale mannen zich eindelijk weer in de blauwe pakken steken en laten zien dat er in Twenterand heel wat muziek zit. Het concert werd nu gepresenteerd als Zomeravondconcert. Een terechte benaming, want de temperaturen waren hoog, zowel buiten als in de kerk.

Voor het CMK Vroomshoop betekende het na twee jaar dat er eindelijk weer een groots opgezet muziekevenement kon worden gehouden. “We hebben wel eens medewerking verleend aan kleinere evenementen toen het kon en mocht”, legt een koorlid later uit. ”Maar dit is voor de eerste keer weer sinds lange tijd dat we een concert hebben”. Ze hadden er dan ook allemaal zin in. Klaarblijkelijk zat het publiek hier ook weer op te wachten, want de kerk was vrijwel tot de laatste plek bezet. Want wie wilde dit feestje nu missen! Ook een gegeven: haal je zangeres Francis van Broekhuizen in jouw programma, dan vermoed je door haar t.v.-optreden ook ergens wel dat het een muzikaal feestje wordt. Het publiek werd niet teleurgesteld: dat werd het vrijdagavond ook!

De zangeres gaf waar voor haar geld. Niet alleen haar zangkwaliteiten waren zoals verwacht groot, maar haar eigen introductie van de nummers kun je wel beschouwen als extra plezierig cabaretesk entertainment. Het bracht daardoor een aangename sfeer bij het publiek. Het begon al dat de zangeres een komische vergelijking maakte met burgemeester Broekhuizen van Twenterand, die de belangrijkste gast was deze avond. De toon was gezet.

Francis van Broekhuizen is in 2004 cum laude afgestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam. Zij maakte indruk met haar repertoire deze avond, waarvan haar bijdragen zeer divers waren:  Van ‘Dank sei Dir Herr’ (Handel) en het bekende wiegeliedje van Brahms, ‘Guten Abend, gute Nacht’, naar bijvoorbeeld een mooi melancholisch Wales lied: My little Wells home’. Ook kwam de Sound of Music natuurlijk aan bod. De musical waar Francis de rol heeft van moeder Overste. De goedgebekte dame vroeg zich af of er wel iemand in de kerk zat die die film nog nooit had gezien. Zijzelf al zo’n 100 keer ….

Inderdaad waren twee personen onwetend, waarop van Broekhuizen grijnzend verzocht of ze even op wilden staan. Het was een hilarisch moment, maar dat was gedurende de avond als zij het woord nam vaker het geval. Niet tijdens haar ‘werk’. Francis  liet op dat moment zien dat ze een getalenteerde zangeres is.

Uit ‘The sound of music’ was het vrolijke ‘My favorite things’ een gezellig opwarmertje, gevolgd door het serieuzere en stemmiger lied: ‘Climb every mountain’. Voor dit lied draaide zij zich om en sloeg als moeder Overste toch maar es even  spontaan een kruis richting haar begeleidend koor… Het kwam helemaal goed!

Maar niet alleen Francis van Broekhuizen maakte indruk. Ook koorzanger en solist Albert Wessels kwam geweldig voor de dag. Hij zong onder meer het mooie ‘Give me my song’, van Bennie Anderson. Bijgestaan door het CMK. Er was er zelfs een primeur voor hem met het lied, ooit op de plaat is gezet door Andrea Bocelli, ‘Gloria, the gift of life’. Indrukwekkend gezongen samen met het koor, dat op een gegeven moment de ‘versterking’ gaf.

Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop dat momenteel 97 zangers telt, moest heel even op gang komen, maar zong al snel weer als vanouds. Of het nu klassiek of moderner is, het klonk allemaal mooi. De hoge temperatuur in de kerk vanwege het warme weer maakte het weliswaar niet gemakkelijker voor zowel muzikanten, als publiek.

Slagwerker Obed Redder gaf meermalen zijn ondersteuning bij de muziekstukken. Onder meer bij de jazzy gospel ‘Just a closer walk with Thee’ en ‘Children go where I send thee’ en helemaal bij het laatste lied in dit blokje: het wel bij iedereen bekende ‘Down by the riverside’, waarbij het publiek enthousiast meeklapte.

Dirigent Gezinus Veldman zelf, die natuurlijk zoals altijd de grote motor achter dit muzikale optreden was, pakte voor zijn traditionele solo-optreden tijdens de grote concerten deze keer eens totaal andere muziekstukken. ‘Root beer rag’ van Billy Joël en ‘St. James infirmary blues’ klonken door de kerk. Deze jazz-kant is voor velen minder bekend van de musicus tijdens dit soort concerten, maar het bracht de stemming er wel in. Ook hierbij gaf Obed Redder de slagwerkbegeleiding. Daarbij was het duidelijk te zien dat de dirigent hier zelf ook veel plezier aan beleefde.

Na de dankwoorden van voorzitter Niek Kop, de bloemenhulde en het applaus kwam er nog een toegift. De meest vermakelijke was wel van Van Broekhuizen en Wessels samen: ‘La ci darem la mano’, uit Don Giovanni van Mozart. De zangeres liet hier zien dat ze ook een uitstekende operazangeres is en helemaal in haar rol op kan gaan. Misschien tè diep? Deze  Vroomshoopse Don Giovanni kreeg het er op een gegeven moment namelijk warm van! Maar bracht dit duet -ondanks het duidelijk genieten van het publiek wat er op het podium gebeurde- tot een prachtig einde. Waarschijnlijk zijn zwaarste liefdesduet tot nu toe.

Het was een zeer geslaagd concert.

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN