Onze dirigent Gezinus Veldman onderscheiden

insigneDe Cultuurcongres Award van de Provincie Overijssel wordt jaarlijks uitgereikt aan personen uit de cultuursector die zich voor of achter de schermen inzetten om anderen in de spotlights te zetten. Voor de Award 2016 waren in totaal tien personen door het Overijsselse culturele werkveld genomineerd. Op vrijdag 8 april heeft gedeputeerde Hester Maij aan alle tien genomineerden de Cultuurcongres Award uitgereikt en ze persoonlijk in de spotlight gezet. Een van de winnaars was onze dirigent Gezinus Veldman.

Gezinus was voorgedragen door de Stichting Levend Vroomshoop vanwege de inspirerende rol die hij heeft vervuld bij de realisering van de theaterproductie De Winterkraaien. Hij heeft ervoor gezorgd dat een idee van Thea Kroese, om het in deze streek bekende boek De Winterkraaien van Aar van de Werfhorst om te zetten naar een theaterproductie, een geweldig succes werd. Liefst 18 keer werd deze productie uitgevoerd in theater Het Punt te Vroomshoop en theater De Voorveghter in Hardenberg, steeds met uitverkochte zalen.

De productie, een indrukwekkende combinatie van muziek, zang, tekst, voordracht, filmbeelden, licht en geluid, had liefst vier uitverkochte voorstellingen in het nieuwe theater Het Punt in Vroomshoop tot gevolg. Met een thema dat diep geworteld is in onze veendorpen: de bittere armoede, het leven en sterven van zeven veenarbeiders. 

Voor deze productie schreef onze dirigent geheel nieuwe muziek, die de harten van velen beroerde. Schitterende composities op prachtige teksten van de tekstschrijvers Arie Jansen en Gerrit Dannenberg, beiden verbonden aan de Stichting Twentaal. Voor ons koor was het een unieke en leerzame ervaring in zo'n setting te zingen.

 

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN