Steen voor Steen trekt 1500 bezoekers

Ons koor mocht meewerken aan de theatervoorstelling 'Steen voor Steen'. Liefst zes keer organiseerde de Stichting Levend Vroomshoop deze productie in de theaterzaal van Het Punt te Vroomshoop. Meer dan 1500 bezoekers bezochten de theatervoorstellingen. De eerste vier voorstellingen in september en oktober 2022, en nog eens twee in februari 2023.

Onder leiding van onze dirigent Gezinus Veldman ontstond een strak geregisseerde uitvoering waarbij Thea Kroese en Bart-Jan Harmsen de verhalen vertelden, Hrayr Ter-Sargysan voor fraaie vioolbegeleiding zorgde, bariton Albert Wessels en het dameskwartet Luxlaudé de solopartijen voor hun rekening namen, en ons koor een grote bijdrage had met zo'n 80 koorleden. De teksten waren afkomstig van schrijfster Marga Kool, en alle muziek was gecomponeerd door Gezinus Veldman.

Beeld en geluid, zang en vertellingen wisselden elkaar af in een ononderbroken voorstelling van anderhalf uur. De levens van Janna, haar kinderen en haar kleinzoon, haar grootvader die Stienenjannes werd genoemd, kwamen tot leven. Hoe hun land, hun omgeving van zand en veen veranderde in de loop der tijd. Hoe de beide helften van een steen generaties lang gescheiden bleven. De maatschappelijke ongelijkheid maakte het onmogelijk dat de stenen bij elkaar kwamen. Maar de tijdgeest veranderde, het leven veranderde, stap voor stap en steen voor steen. En generaties later kwamen ze toch bij elkaar.

Dit verhaal over het leven tussen zand en veen, afgewisseld met muziek en zang, is nu ten einde. Zoals Marga Kool het verwoordde: "Het is maar een klein stukje van de wereld, deze streek van boerenland, huizen, een kanaal en wat wijken. En hogerop het zanddorp, met hier en daar een slingerende beek, een bosrand en een brink. En toch is dit het mooiste stukje van de wereld. Omdat het ons landschap is. En vanwege de mensen en de verhalen. Daarom."

En daarom zijn wij blij dat we met onze leden hieraan mochten meewerken. In deze smeltkroes van veen en zand die ook zo goed past bij ons koor, en waar iedereen zich thuis kan voelen.

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN