CMK_banner_01.jpg

Volgende repetitie

Repetitie

Op 16-02-2023
19:45 uur - 22:00 uur

Volgende concert/medewerking

Steen voor Steen

Op 09-02-2023
20:00 uur

Nieuwjaarsconcert Den Ham 2011Door Marina Arbouw.

Bij het bezoeken van het Nieuwjaarsconcert van het Chr. Mannenkoor Vroomshoop zijn er twee dingen zeker: De ruim 100 zangers komen aan het begin al zingende van achter uit de kerk naar voren om het koor te formeren. Op deze ludieke manier worden  de beste wensen voor het nieuwe jaar aangeboden. Het koor blijft de nieuwjaarswens zingen tot het koor zich compleet heeft opgesteld en dat is zo langzamerhand een vertrouwde traditie. Ook weet het publiek dat er daarna in een vlot tempo een prachtig en gevarieerd concert volgt, met boeiende gastoptredens.

Zaterdagavond was deze zekerheid een reden voor veel mensen om naar de kerk in Den Ham te komen, waar de mannen van Vroomshoop onder leiding van dirigent Gezinus Veldman hun repertoire weer graag deelden met het publiek. “Voor de 16e keer hebben we dit Nieuwjaarsconcert in Den Ham”, zei voorzitter John de Vries tijdens de openingstoespraak. En met een knipoog: “Er waren nog wel eens broedertwisten tussen Den Ham en Vroomshoop in het verleden, maar op dit moment hebben we gelukkig veel leden uit Den Ham”. De twisten hebben dus uiteindelijk weinig intermenselijke zware beschadigingen aangericht.
Dit jaar bestaat het Chr. Mannenkoor Vroomshoop 60 jaar. Voorzitter de Vries begroette een man van het eerste uur, Bertus Westera, die zich destijds direct al enthousiast had gemeld voor het startende mannenkoor en nu aanwezig was bij het Nieuwjaarsconcert.

De geschiedenis leert dat op 1 maart 1951 het koor werd opgericht. Dit als reactie op de sombere oorlogstijd, waarin er weinig werd gezongen. De eerste dirigent werd de Oostenrijker Walter Klaasen, ooit als 7-jarige een zangertje van de Wiener Sängerknaben.
Hij bleef 12 jaar dirigeren en werd opgevolgd door Alle Roodbergen. Toen deze overleed in 1989 werd Wim van Lenthe als nieuwe dirigent aangesteld, die tot 1994 actief was bij het koor. Daarna kwam Gezinus Veldman. En vanaf dat moment kwam er een grote bloei. Veldman is een begaafd pianist, met een grote muzikale horizonwijdte. Hij brengt dat over op het koor, dat daardoor soms huzarenstukjes kan leveren.
De ‘amuse’ , bestaande dus uit het inmiddels bekende ‘De Beste Wensen’, was ook deze avond weer het begin van een zeer smakelijk programma en een plezierige muzikale avond. Het concert begint overigens doorgaans om 20.00 uur, maar misschien zou een kwartier later een optie zijn om het klokkengebeier te ontwijken, dat steevast op dit uur op de zaterdagavond te horen is. Lied nummer 2: De Zegenbede werd er een beetje door ontregeld en dat is jammer.
Maar gelukkig kwam er nog genoeg moois langs. Het Engelse “Guide me”, bijvoorbeeld, gevolgd door ‘I need Thee’. Hier had violist Adriaan Stoet zijn eerste aandeel in als gastmusicus. Adriaan Stoet is viooldocent die zijn eigen vioolmethodiek heeft ontwikkeld. Ook is hij oprichter van de Zwolse Vioolacademie. Stoet studeerde onder meer bij Viktor Libermann en Philippe Hirschhom, bij wie hij cum laude het solistendiploma behaalde.

Een andere gast voor dit concert was de bas/bariton Nico Rousseau. Als kind zong hij al in het jongenskoor van de St. Matthiaskerk in Maastricht. Inmiddels is hij al bijna 35 jaar lid van het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor, eveneens onder leiding van Gezinus Veldman. Korte lijnen dus.
En drummer Joost Visser. Begonnen met een bul voor toegepaste natuurkunde kon hij het drummen niet laten en ging naar het conservatorium. Vanaf zijn 15de heeft hij ruim 7 jaar gedoceerd en gedirigeerd bij de muziekvereniging van Westerhaar. Sinds oktober 2004 werkt Joost als drumdocent op de Internationale School Eerde. Naast veel gastdirecties in en rond Twente is hij vanaf september 2007 als dirigent & slagwerkdocent werkzaam bij de muziekvereniging van Vroomshoop.
Genoeg power dus bij deze drie gasten, die, soms samen, soms solerend, op verschillende terreinen actief waren tijdens dit concert. Om een paar stukken te noemen: Rousseau zong onder meer in ‘De twaalf rovers’ en een lied van de reis van de Noormannen. Joost Visser begeleidde Gezinus Veldman met een pianosolo in een wel heel speciale jazzy uitvoering van Bachs ‘Air’ en Adriaan Stoet bracht als zijn eerste solo-optreden het altijd weer indrukwekkende Avé Maria van Caccini. Mede dankzij de akoestiek van de Hammerkerk een pareltje. Dit werd direct gevolgd door zang van het CMV met een Pachelbelcanonvariatie, met piano en vioolbegeleiding. Ook (weer) indrukwekkend was het ‘Drents Wichtie’, het verhaal van een Joods meisje in een concentratiekamp. De declamatie kwam daarbij van Henk Jansen.

Het gevarieerde van het repertoire van deze avond was dat geestelijke muziek en wereldse muziek elkaar afwisselden. Voor elk wat wils eigenlijk. ‘You raise me up”. Deze prachtige song is geschreven door de Noorse Rolf L?vland en de tekst is van Brendan Graham. Het lied is inmiddels meer dan 125 keer gecovered.  “Dear father”, van Neil Diamond, ook mooi en gedragen gezongen door het koor. Deze populaire liederen werden gevolgd door ‘Adiemus’, een lofdicht op alles dat ooit is geschapen van Carl Jenkins. Voor Nico Rousseau was “If I were a richman’ uit Fiddler on the roof een lekker stuk om te zingen, waarbij er overigens tijdens deze uitvoering ook veel muziek aan de strijkstok van Stoet bleef hangen. “Nico zingt in het Nederlands, dus jullie kunnen allemaal goed horen wat hij wil als hij rijk is”, aldus Veldman toen hij dit laatste muziekblok aankondigde. Hijzelf gaf nog even alles tijdens een bewerking van de Toccata van Bach: ‘Amigos para siempre’. En het slotakkoord was voor het dit jaar jubilerende Christelijke Mannenkoor Vroomshoop zelf met de vrolijke Banana Boat Song.
Een mooie start van een jubileumjaar, waarvan het eerstvolgende concert is op donderdag 21 april in de NH kerk in Vroomshoop met de Passiestonde.


Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN