CMK_banner_02.jpg

Laatste nieuws

Einde vakantie, begin repetities

Het duurt niet lang meer. Dan beginnen onze repetities gelukkig weer. We hebben goede hoop dat we dan langzamerhand ook de coronamaatregelen achter ons kunnen laten. Immers het Korennetwerk meldt het volgende: "Zingen zonder 1,5 meter afstand in acht te nemen, kan misschien weer vanaf 20 september 2021. Het kabinet hoopt dat er op die dag voor de hele samenleving een streep kan door de afstandsregel. Op 17 september neemt het kabinet hierover een besluit."

Dat geeft vertrouwen dat het Kerstconcert dat bovenaan deze website al een hele tijd wordt genoemd, daadwerkelijk doorgang kan vinden. Dat concert zal plaatsvinden in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop op vrijdag 17 december. Behalve onze eigen koorsoliist Albert Wessels treedt dan ook Noortje van Middelkoop op panfluit op. Zij heeft wel vaker met ons samengewerkt en dat was altijd een geweldige avond.

Daarna volgt op zaterdag 15 januari ons Nieuwjaarsconcert in de hervormde kerk te Den Ham, en daar hebben we ook een prachtige soliste uitgenodigd. Maar daarover een volgende keer meer.

Als zowel het koor als onze bezoekers de coronaregels achter ons kunnen laten, dan worden het twee avonden waar nog lang over zal worden nagepraat.

Wil je het van binnenuit meemaken als man die van zingen houdt? Meld je dan aan en dan weten we zeker dat je erbij zult zijn eind dit jaar. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ledenvergadering en nog meer jubilarissen

Donderdagavond kon, met de nodige voorzorgsmaatregelen, de 70e ledenvergadering van ons koor worden gehouden. Niet gezellig aan tafeltjes in de grote zaal, maar op anderhalve meter afstand in de kerkzaal. Zo'n 45 koorleden waren aanwezig en die hoorden dat voorzitter Niek Kop terugblikte op het afgelopen jaar. Enkele koorleden hadden wel corona gehad, maar iedereen is (meestal goed) hersteld. En ook heeft geen enkel koorlid het lidmaatschap beëindigd, zodat het ledental nog steeds iets boven de 100 uitkomt. Daar mogen we dankbaar voor zijn.

Ook positief was het financiële jaarverslag. Dankzij de opbrengsten van het oud papier kan de contributie laag blijven en kan het koor (later) weer concerten geven met bijzondere solisten. Er zijn wel meer vrijwilligers nodig bij de vaste containers bij Expert Berkhof en Praxis Marsman. Want het vrij intensieve werk komt nu op de schouders te liggen van té weinig koorleden.

Twee jubilarissen waren al thuis bezocht (Dinand Achterkamp en Jan Bouwhuis), en ter vergadering konden nog eens twee koorleden worden gehuldigd, namelijk Arie Timmer (25 jaar lid) en Cees 't Hart (40 jaar lid). Henk Visscher die al 50 jaar lid is, zal later dit jaar worden gehuldigd.

Arie liet zich vergezellen door zijn zoon Edwin, en Cees kon de bloemen meteen doorgeven aan zijn vrouw Ina. Als surprise voor de jubilarissen en voor de aanwezige koorleden kwam ineens dirigent Gezinus Veldman en de piano ten tonele, en konden onder zijn muzikale leiding de jubilarissen worden toegezongen. Het was ook meteen het startschot voor de herstart van de repetities, want nog vóór de zomervakantie zijn nog twee repetities gepland. Daarna gaat iedereen eerst op vakantie, waarna we hopen dat we eind augustus onder corona-vrije omstandigheden de repetities kunnen vervolgen. Dat allemaal met als doel een Kerstconcert op 17 december in Irene te Vroomshoop, en een Nieuwjaarsconcert op 15 januari in de hervormde kerk te Den Ham. Bij beide concerten zijn aansprekende solisten uitgenodigd, maar daarover hoort u later meer van ons.

Perspectief lonkt

Sinds maar 2020 liggen we al stil, klinken onze stemmen niet meer. We hebben het nog een paar weken geprobeerd, in september 2020, maar ook dat bleek al snel niet meer toegestaan.

Inmiddels is het voorjaar aangebroken, de eerste vakantiegangers zijn al op stap, de zomer komt eraan. En ... er zijn inmiddels al veel koorleden gevaccineerd. Het zou de opening kunnen zijn naar een nieuw, mooi zangseizoen. Als het een beetje meezit, dan kunnen we vóór de zomervakantie nog onze ledenvergadering houden. En als het mee blijft zitten, dan starten hopelijk in september onze repetities weer. Zoals al jarenlang de gewoonte is: op donderdagen in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop van 19.45 - 22.00 uur, met halverwege een prettige pauze. Een ideale gelegenheid voor aspirant-zangers zich aan te sluiten!

Het Kerstconcert is al gepland, want op vrijdag 17 december staat dat in de agenda. In Irene te Vroomshoop, met medewerking van panfluitiste Noortje van Middelkoop en onze koorsolist Albert Wessels. Ook het Nieuwjaarsconcert is al vastgelegd: zaterdag 15 januari in de dorpskerk te Den Ham. En dan kunnen we eindelijk, behalve onze zangkunst, ook onze nieuwe kostuums demonstreren!

Jubilarissen en herstart repetities

Er valt weer wat te vieren! Ons koor heeft liefst vijf jubilarissen in zijn midden. Twee ervan zijn al thuis bezocht. De andere drie jubilarissen worden later in het zonnetje en de bloemen gezet.

In Vroomshoop was dat Dinand Achterkamp. Hij is 25 jaar lid van het koor. Hij was een aantal jaren bestuurslid maar we kennen hem vooral als de razende roeland die voorafgaande aan de concerten zorgde dat alles goed verliep. Glaasje water voor de dirigent, gasten naar hun plek dirigeren, nog even overleggen met de koster, enz., enz. We hopen dat hij nog jarenlang op de eerste rij bij de baritons zijn stem laat klinken. Op de foto Dinand samen met zijn vrouw Naridi.

 

 

 

In Daarlerveen werd Jan Bouwhuis thuis opgezocht. Ook Jan is 25 jaar lid, maar als je een onderbreking niet meetelt eigenlijk al veel langer. Jan was eveneens een aantal jaren bestuurslid, maar tevens 2e voorzitter. Bovendien heeft hij als ziekenbezoeker vele jaren contact onderhouden met de zieken binnen ons koor. Ook Jan zingt met veel plezier bij de baritons. Op de foto Jan samen met zijn vrouw Frieda.

 

 

 

 

Wat ook reden tot vreugde is dat we op 1 juli en 8 juli eindelijk onze repetities kunnen hervatten. De regelgeving is dermate versoepeld dat zingen weer is toegestaan. Weliswaar op gepaste afstand, maar dat is toch beter dan niet mogen zingen. Dus op 1 juli gaan we om 19.45 uur weer beginnen, in de kerkzaal van Irene te Vroomshoop. Om er weer in te komen, voorlopig tweestemmig. Dus de 1e en 2e tenoren samen, en de bassen en baritons samen.

1 maart 2021: een historische dag

1 maart 2021 is voor het Chr. Mannenkoor Vroomshoop een bijzondere dag, want toen bestond het koor namelijk 70 jaar. En hoewel de leeftijd anders doet vermoeden is het in 1951 opgerichte koor nog steeds fit en vitaal. Het koor telt meer dan 100 leden, die ondanks de coronacrisis het koor allemaal trouw zijn gebleven.

In de loop van zijn 70-jarig bestaan kende het koor maar vier dirigenten. Een teken dat de samenwerking tussen dirigent en koor over het algemeen harmonieus was en is. De eerste dirigent was de Oostenrijker Walter Klaasen. In 1963 nam Alle Roodbergen het dirigeerstokje over. Na diens overlijden in 1989 had Wim van Lenthe de koorleiding, maar al snel kwam Gezinus Veldman in beeld, die al vanaf 1976 als pianist het koor begeleidde. In 1995 combineerde hij dat met het dirigentschap. Een bijzondere combinatie waarbij zowel dirigent als koor zich comfortabel voelen, ook na 25 jaar.

De voorzitters wisselden elkaar wat sneller af. Dat waren er 11 in de loop der tijd. Sinds 2020 is Niek Kop voorzitter, Hammenaar met Vroomshoopse wortels.

De leden komen overal vandaan. Want dat is wel een bijzonder kenmerk van het koor, dat er naast zo’n 50 Vroomshopers liefst 30 Hammenaren lid van het koor zijn. Verder komen er nog eens circa 20 leden uit andere plaatsen uit de omgeving. Deze mix werkt in belangrijke mate mee aan de goede sfeer die het koor kenmerkt. Want niet alleen samen zingen is fijn, maar ook de onderlinge band. De pauze is daarom bijna net zo belangrijk als de repetitie. 

Mannen die van zingen houden: kom er gerust bij, u bent van harte welkom. Nieuwe leden zeggen vaak: “Dat had ik 10 jaar eerder moeten doen!” Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0546-642191.