CMK_banner_02.jpg

Volgende repetitie

Repetitie

Op 23-03-2023
19:45 uur - 22:00 uur

Volgende concert/medewerking

Passiestonde RK kerk Geesteren

Op 05-04-2023
20:30 uur

Ons koor mocht meewerken aan de theatervoorstelling 'Steen voor Steen'. Liefst zes keer organiseerde de Stichting Levend Vroomshoop deze productie in de theaterzaal van Het Punt te Vroomshoop. Meer dan 1500 bezoekers bezochten de theatervoorstellingen. De eerste vier voorstellingen in september en oktober 2022, en nog eens twee in februari 2023.

Onder leiding van onze dirigent Gezinus Veldman ontstond een strak geregisseerde uitvoering waarbij Thea Kroese en Bart-Jan Harmsen de verhalen vertelden, Hrayr Ter-Sargysan voor fraaie vioolbegeleiding zorgde, bariton Albert Wessels en het dameskwartet Luxlaudé de solopartijen voor hun rekening namen, en ons koor een grote bijdrage had met zo'n 80 koorleden. De teksten waren afkomstig van schrijfster Marga Kool, en alle muziek was gecomponeerd door Gezinus Veldman.

Beeld en geluid, zang en vertellingen wisselden elkaar af in een ononderbroken voorstelling van anderhalf uur. De levens van Janna, haar kinderen en haar kleinzoon, haar grootvader die Stienenjannes werd genoemd, kwamen tot leven. Hoe hun land, hun omgeving van zand en veen veranderde in de loop der tijd. Hoe de beide helften van een steen generaties lang gescheiden bleven. De maatschappelijke ongelijkheid maakte het onmogelijk dat de stenen bij elkaar kwamen. Maar de tijdgeest veranderde, het leven veranderde, stap voor stap en steen voor steen. En generaties later kwamen ze toch bij elkaar.

Dit verhaal over het leven tussen zand en veen, afgewisseld met muziek en zang, is nu ten einde. Zoals Marga Kool het verwoordde: "Het is maar een klein stukje van de wereld, deze streek van boerenland, huizen, een kanaal en wat wijken. En hogerop het zanddorp, met hier en daar een slingerende beek, een bosrand en een brink. En toch is dit het mooiste stukje van de wereld. Omdat het ons landschap is. En vanwege de mensen en de verhalen. Daarom."

En daarom zijn wij blij dat we met onze leden hieraan mochten meewerken. In deze smeltkroes van veen en zand die ook zo goed past bij ons koor, en waar iedereen zich thuis kan voelen.

Je zult maar een zwager hebben, die lid is van een mannenkoor in Vroomshoop. “Jan Stegeman uit Daarlerveen doet niet anders dan pochen op dat koor en zeuren, dat ik ook maar lid moest worden”, vertrouwt Egbert Borkent mij toe, terwijl we gezellig samen met z’n vrouw een kop thee zitten te drinken op de boerderij in Daarle.
Lang heeft Egbert nou ook weer niet hoeven nadenken. Hij vindt het mannenkoor best mooi. Maar ja…als je een boerderij moet runnen, kun je niet altijd stipt op tijd op de wekelijkse repetities in het Kerkelijk Centrum Irene in Vroomshoop zijn. “En daarbij komt dan ook nog, dat ik ook geen noot kan lezen!”.

Waarop hem onmiddellijk duidelijk wordt gemaakt, dat hij heus niet de enige is die geen muzieknoot kan lezen. Ook ik heb weinig met muzieknoten, laat staan dat ik ze kan lezen. En toch loop ik al wel een paar jaar mee in dit koor en heb ik de weg ook gevonden. Het moto is: “Luisteren naar alles wat er om je heen gebeurt; goed kijken naar de dirigent en vooral de tijd nemen”. Al ken je dan nog niet alles, meedoen met je mond met niet al te veel geluid, hoort ook bij het leerproces. Dat geldt ook voor het zingen met andere teksten dan in het Nederlands. Gewoon goed luisteren. Het komt vanzelf. Niet denken, dat wordt nooit wat! Na een half jaar tot een jaar ga je ondervinden, dat je er echt wel bij hoort!

Egbert voelt zich inmiddels goed in het koor opgevangen. Leuke mensen om hem heen, die hem ook wel een beetje wegwijs maken. En dan al een paar keer meedoen tijdens een concert en nog wel in het nieuwe koorkostuum. Het was voor hem een 'plezierige ontdekking'.  Dat geldt voor het Kerstconcert in Vroomshoop als het Nieuwjaarsconcert in Den Ham.

De sfeer in het koor wordt ook mee bepaald door de gezelligheid tijdens de 'koffiepauze' en de nazit aan de bar op de repetitie-avonden op donderdag. En…..inmiddels heeft hij ook gehoord, dat er geregeld een barbecuefeest gehouden wordt en dan nog wel op een boerderij in Vroomshoop.
Het meest is Egbert onder de indruk van de dirigent en pianist Gezinus Veldman. Of dat nou komt omdat Gezinus z’n roots in Daarle heeft, weet Egbert niet precies. Maar vooral het muzikale, de manier van dirigeren en gelijk pianospelen. Al die verschillende muziekstijlen, die hij feilloos ten gehore brengt; de omgang met het koor en de leden. Het is zo uniek en daar geniet Egbert ook erg van. Waar Daarle al niet groot van wordt! Egbert voel je welkom in ons koor en geniet mee met alle mannen om je heen.

Aalt Palland.

Al vele jaren houdt ons koor een Nieuwjaarsconcert in de hervormde kerk te Den Ham. De akoestiek voor koorzang is mooi, en de kerkzaal biedt voldoende ruimte voor veel bezoekers. Bovendien komen veel leden van onze leden uit Den Ham, dus die zingen een thuiswedstrijd. En al vele jaren is het verbazingwekkend hoe dirigent Gezinus Veldman erin slaagt elk jaar weer een verrassend Nieuwjaarsconcert samen te stellen. Dit jaar zat de verrassing vooral aan het begin én aan het eind.

Want deze keer startten we het concert achterin de kerk, onder het orgel dat bespeeld werd door Harm Hoeve uit Rouveen. Vanaf deze bijzondere plek spraken (zongen) wij de ‘Zegenbede’ uit over de aanwezigen. En onder de machtige klanken van het orgel golfde ook het massieve ‘Dank sei dir Herr’ van George F. Händel door de kerk. Na deze bijzondere start liepen we vervolgens naar onze vertrouwde plek rondom de preekstoel voorin de kerk, terwijl we al zingend het publiek een voorspoedig nieuwjaar wensten.

Daar ontrolde zich ook het vervolg van het programma. Zo werd ‘The Rose’ prachtig begeleid door altsaxofonist Klaasjan Pullen (foto) en liet koorsolist Albert Wessels zijn zangkunsten horen bij ‘You’ll never walk alone’ en ‘Gloria, the gift of live’. Slagwerker Obed Redder liet de vonken van zijn drumstel springen en Gezinus Veldman teisterde de pianotoetsen bij ‘Root beer rag’ van Billy Joël. Bij ‘Stars and stripes forever’ was er prachtig samenspel te horen tussen organist Harm Hoeve en pianist Gezinus Veldman.

Veel arrangementen zijn van de hand van onze dirigent. Zo mixte hij muziek van J.S. Bach met die van Procol Harum, dat met orgel- en saxofoonbegeleiding het fraaie nummer ‘A whiter shade of Bach’ opleverde.

Technisch hoogstandje halverwege het concert was het nummer ‘Non desistas’ van J.S. Bach, waarin ook ons koor liet horen tot veel in staat te zijn.

Het concert eindigde even verrassend als het begin. In het Schotse blokje klonk eerst het weemoedige ‘Auld lang sine’, waarna het slotstuk aan bod kwam: ‘Mull of Kintyre’ van Paul McCartney-Laine. Een apotheose, waar tot verrassing van velen ook doedelzakspeler Rob van Beekum zijn bijdrage aan leverde. Zo kwam er een daverend eind aan een verrassend Nieuwjaarsconcert.

Drie jaar geleden is het alweer, dat we een Nieuwjaarsconcert hielden in de Hervormde kerk te Den Ham. Het coronavirus liet de stemmen verstommen. Gelukkig wordt de jarenlange traditie weer in ere hersteld en op zaterdagavond 14 januari zullen wij als bassen en tenoren de bezoekers weer een voorspoedig nieuwjaar wensen, als we al zingend op weg zijn naar het podium.

De start is deze keer toch anders. Het concert begint namelijk achterin de kerk, onder het imposante Scheuer-orgel uit 1841. Dat wordt bespeeld door organist Harm Hoeve uit Rouveen. Vanaf deze plek zullen de bezoekers bekende nummers als ‘Guide Me, O Thou Great Jehova’ en ‘Dank sei Dir Herr’ over zich heen horen komen.

Na de ‘Beste wensen’ wordt het concert voorin de kerk vervolgd, en komen ook de andere solisten aan bod. Dat is Klaasjan Pullen op altsaxofoon. Hij maakte veel indruk met de wijze waarop hij bijdroeg aan de Passiestonden van het koor, in Geesteren en Vroomshoop. Ook slagwerker Obed Redder uit Ommen is weer uitgenodigd, na zijn knappe optreden tijdens het Zomeravondconcert afgelopen juni toen ook Francis van Broekhuizen te gast was. Koorsolist Albert Wessels is eveneens present. Hij is als bariton beslist een meerwaarde voor het koor.

Dirigent en pianist Gezinus Veldman heeft zoals altijd gezorgd voor een evenwichtig programma, waarin o.a. ‘Ik zou wel eens willen weten’ van Jules de Corte en ‘Perhaps Love’ van John Denver te horen zijn. Halverwege staat ‘Non Desistas’ gepland, waarin orgel en koor samen optrekken.

Melodieuze nummers als ‘Gloria, the gift of life’ en ‘Climb ev’ry mountain’ passeren de revue, op weg naar het eind van het concert, dat een Schots tintje heeft met nummers als ‘Auld lang sine’ en ‘Mull of Kintyre’ van Paul McCartney.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Readshop in Den Ham en de Bruna in Vroomshoop en kosten 10,00; voor kinderen € 5,00. Aan de kerk is de entree € 12,50. Bezoekers van elders kunnen kaarten reserveren per mail of telefonisch: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0546-642191.

Het is al weer drie jaar geleden dat ons koor een kerstconcert kon geven. Dat was in 2019 toen we groot en groots uitpaktent, samen met 150 vrouwen van het Groot Twenterands Vrouwenkoor in zowel de Hervormde kerk in Den Ham als in de Grote kerk in Vriezenveen. Het jaar daarvoor, in 2018, was het Noortje van Middelkoop die samen met ons koor optrad in kerkelijk centrum Irene in Vroomshoop.

En diezelfde Noortje trad ook dit jaar weer op, opnieuw in Irene te Vroomshoop. En het bleek dat ze behalve de panfluit nog een tweede instrument uitstekend beheerst, namelijk haar eigen stem! Om met het eind van het concert te beginnen: haar versie van het 'Stille Nacht' was een mooi contrast met de donkere stemmen van het koor.

In de zeer goed gevulde kerk Irene zagen de bezoekers de leden van ons koor naar het podium lopen, onder het zingen van het openingslied ‘Al wie dolend in het donker’.  Niemand verdwaalde gelukkig, zodat het concert kon beginnen met ‘Nu zijt wellekome’.
Koorleider Gezinus Veldman had weer een uitgebalanceerd programma samengesteld, waarin ook plaats was voor een van de hoogtepunten van de avond, namelijk het van oorsprong Oekraïense kerstlied ‘Carol of the Bells’, waarbij ook het publiek een zangrol kreeg toebedeeld. Slagwerker Rik Schutte zorgde voor de welluidende begeleiding op de buisklokken. Hij onderscheidde zich later ook in het stuk ‘Kerstklokken', samen met pianist Gezinus Veldman, en bij ‘Little Drummerboy’.

De Oekraïense gemeenschap was speciaal vanwege ‘Carol of the Bells’ door ons uitgenodigd het kerstconcert bij te wonen. Dat gold ook voor cliënten van de Stichting Manna. We hopen hen hen in deze in meerdere opzichten koude tijd een fijne avond te hebben bezorgd.

Het koor was bijzonder op dreef bij ‘Go tell in on the Mountain’ en bij ‘Christmastime is here’. Ook het gedragen ‘Still a Bach Christmas’ klonk als een klok. Onze koorsolist Albert Wessels deed van zich spreken in het prachtig gezongen ‘Cantique de Noël’. En ook in een duet met Noortje van Middelkoop toonde hij zijn kwaliteiten.  
Het concert eindigde traditiegetrouw met het ‘Stille Nacht’, waarna de bezoekers onder het luiden van de kerkklokken de kerkzaal konden verlaten.

Op zaterdag 14 januari treden we opnieuw op, dan met het Nieuwjaarsconcert in de Hervormde kerk te Den Ham.

Foto: Niek Erents Fotografie

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN