CMK_banner_01.jpg

Volgende repetitie

Repetitie

Op 16-12-2021
19:45 uur - 22:00 uur

Volgende concert/medewerking

Nieuwjaarsconcert

Op 15-01-2022
20:00 uur

Laatste nieuws

Grote Kerk Dalfsen

Twee maanden lang was ons mannenkoor in rust. Maar 5 september stroomden weer vele leden van ons 100-tallige koor naar de grote zaal van kerkelijk centrum Irene. Onder hen ook een paar nieuwe gezichten, fijn dat we zo op volle sterkte blijven. Een hartelijk welkom voor hen! Voorzitter Henk van Leusen had zijn toespraak bij de opening van het nieuwe seizoen opgenomen in een Nieuwsbrief voor de koorleden. Wie weet leidt dat tot een soort van digitaal clubblad.

Dirigent Gezinus Veldman ging achter de gestemde piano meteen weer in hoog tempo met ons aan de slag, want 5 oktober wacht alweer het eerste concert, namelijk in de Grote Kerk in Dalfsen waar we samen met de mannenkoren uit Hoogeveen en Ommen iets moois hopen neer te zetten. En op vrijdag 15 november werken we in Irene mee aan de derde uitvoering van de muzikale vertelling van 'Droom de dag', gebaseerd op de sage van de Groene Jager.

Maar eerst wacht ons nog een koorfeest, voor alle leden en hun partners, op de boerderij van een onze leden. Een mooie locatie waar we al vaker van de gastvrijheid hebben genoten.

En, ook zin om mee te zingen? Dat zou fijn zijn. Elke donderdagavond van 19.45 - 22.00 (inclusief een gezellige pauze) bent u welkom in kerkelijk centrum Irene, Julianastraat 27 te Vroomshoop.
Of mail of bel even: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0546-642191.

bij Flierborgh en LinderborghOok in de vakantietijd gaat het werk gewoon door: oud papier ophalen bij Flierborgh en Linderborgh. Hartelijk dank, beste bewoners, het mannenkoor is er blij mee.

En ook staan we elke eerste zaterdag van de maand (3 augustus, 7 september etc.) paraat tussen 9 en 12 uur paraat bij de papiercontainers op het parkeerterrein aan de Linderflier bij de Jumbo, en op het parkeerterrein bij Fysiotherapie De Haere aan de Vogelkers. We helpen u dan uw oud papier uit uw auto te halen.

Geen tijd op zaterdag? Geen nood, u kunt ook terecht bij onze twee vaste containers. De ene staat bij Expert Berkhof aan de Tonnendijk (bereikbaar tijdens winkeltijden); de andere bij de Larcom (tussen het gebouw van DeltaFM en de brandweerkazerne (bereikbaar tijdens werktijden, maar NIET tijdens de bouwvakvakantie).

Dankzij uw oud papier zijn wij in staat extra mooie concerten te geven, met bijzondere solisten. Bijvoorbeeld op 5 oktober in de Grote kerk in Dalfsen, samen met de mannenkoren uit Hoogeveen en Ommen. En op zaterdag 15 november in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop, als we meewerken aan de derde opvoering van "Droom de dag', een muzikale vertelling van de sage van de Groene Jager. Ook dit jaar op vrijdag 13 december in de Hervormde kerk te Den Ham en op zaterdag 14 december in de Grote kerk in Vriezenveen: een groot Kerstconcert, dat we geven samen met het Groot Twenterands Vrouwenkoor, een projectkoor bestaande uit meer dan 150 vrouwen. Komt dat zien!

De meer dan 100 leden van ons koor gaan op donderdagavond even wat anders doen. De wekelijkse repetitie op die avond wordt tot september onderbroken voor een welverdiende vakantie. Want er gebeurde veel in de eerste helft van 2019. Een kleine opsomming:

Het jaar 2029 begon met het gebruikelijke Nieuwjaarsconcert op 12 januari in de hervormde kerk in Den Ham, waar samen met de tenor Reza Ranjazmay een afwisselend concert werd gegeven. 

Daarna werd omgeschakeld naar voorstelling 15 en 16 van De Winterkraaien, op 7 en 8 maart in Het Punt te Vroomshoop. Opnieuw twee keer een volle zaal.
Op 6 en 7 februari 2020 staan de allerlaatste twee theatervoorstellingen gepland, in Het Punt. Wie die wil bijwonen moet snel zijn, want meer dan de helft van de kaarten is al weer gereserveerd. Mail daarvoor naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Op 17 en 18 maart zongen we onze Passiestondes, in de RK kerk in Geesteren en in Het Anker in Vroomshoop, samen met Hilde Drees op dwarsfluit. Een rijke traditie in de lijdensweek voor Pasen, al 22x in Vroomshoop en 7x in Geesteren.

Op 16 mei organiseerden we een Open Repetitie voor met name bewoners van verzorgingstehuizen. Die genoten weer volop, dus dat gaan we zeker herhalen. Bovendien leverde het ons drie nieuwe koorleden op, dus ook fijn voor ons koor.

Zaterdag 22 juni schakelde het mannenkoor over naar weer een ander geslaagd project: 'Droom de dag',  een muzikale vertelling van de sage van de Groene Jager, die avond twee keer opgevoerd in een nagenoeg volle kerk in Den Ham. We gaan graag in op het verzoek van de organiserende stichting MidZomerAvond Den Ham (MZA) om het op vrijdag 15 november te herhalen in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop. Komt dat zien!

Na de zomervakantie staat er nog veel meer op het programma. Dat begint al op zaterdag 5 oktober, wanneer we samen met de mannenkoren uit Hoogeveen en Ommen, als Oost-Nederlands Mannenkoor, optreden in de grote kerk in Dalfsen. Meer dan 200 stemmen zullen daar dan klinken.  Dan volgt dus op 15 november een reprise van 'Droom de dag', terwijl ondertussen de repetities van het Groot Twenterands Vrouwenkoor (groot, want meer dan 150 vrouwen doen mee!) al zijn begonnen, ter voorbereiding op twee Kerstconcerten die we samen met hen gaan verzorgen: op 13 december in de hervormde kerk in Den Ham en op 14 december in de grote kerk in Vriezenveen.

Iedere keer weer blijkt dat ons koor van vele markten thuis is. Niet alleen met nieuwjaarsconcerten, passiestondes en kerstconcerten maar ook met projecten zoals De Winterkraaien en Droom de dag. Dat maakt het dat velen van ons nu al weer halsreikend uitkijken naar het eind van de vakantie!

 

mzaDe stichting Midzomeravond Den Ham (MZA) organiseert op zaterdag 22 juni een kunstmarkt rondom de Brink én in de hervormde kerk aan de Brink het muziektheater 'Droom de dag', een vertolking van de sage van de Groene Jager. Ons mannenkoor levert daar ook een bijdrage aan.

Kort samengevat is deze voorstelling gebaseerd op een sage uit de 13e eeuw, wanneer Evert van Essen - de heer van kasteel Eerde - verliefd wordt op Gisela, die eigenlijk al verloofd is met Joncker Arent. Die wordt de groene jager genoemd vanwege de groene veer op zijn hoed. Door list en bedrog, moord en doodslag, lukt het Evert van Essen toch met Gisela te trouwen. Met Joncker Arent, op verkenning gestuurd door de bisschop van Utrecht, loopt het minder goed af. En door de loslippigheid van het dienstmeisje Jolanda wordt ook het lot van Gisela bezegeld. Een verhaal vol hartstocht en geweld, een verhaal over macht, verraad en onbereikbare liefde. Een verhaal à la Romeo en Julia, maar dan in Den Ham. Het einde is droevig: eeuwen later worden in de kerkers van kasteel Eerde twee geraamtes gevonden, in elkaar verstrengeld. 

Deze muzikale vertelling wordt onder de naam ‘Droom de dag’ uitgevoerd op zaterdag 22 juni in de Hervormde kerk, Brinkstraat 4 te Den Ham. Zoals deze titel al doet vermoeden is de voorstelling gelukkig positiever.

Het muziektheater staat onder de muzikale regie van componist, pianist en onze dirigent Gezinus Veldman. Hij wordt terzijde gestaan door Jeroen Ardesch op trombone. Ons mannenkoor en een flink kinderkoor, bestaande uit (klein)kinderen van onze koorleden, allebei onder leiding van Gezinus Veldman, verlenen ook hun medewerking. Hoofdrollen zijn er voor koorsolist Albert Wessels, die de rol van Joncker Arent vervult, koorlid Zweitze Hofman en Auke Koops van 't Jagt, die respectievelijk Evert en de bisschop uitbeelden, en Erika en Rianne Bosch, die Gisela en Jolande over het voetlicht brengen. Alle teksten zijn afkomstig van schrijfster en dichteres Marga Kool, oud-bewoonster van Vroomshoop, later dijkgraaf en gedeputeerde in Drenthe.

Dit muzikale spektakel wordt op 22 juni twee keer uitgevoerd, en wel om 18.30 uur en om 20.30 uur. De toegang is vrij, maar een gift wordt op prijs gesteld.

 

Open repetitieOm kwart over 6 kwam het eerste busje van ZorgAccent al voorrijden. En toen de Open repetitie om 7 uur al begonnen was, kwam op kwart over 7 nóg een busje met passagiers aanrijden. En zo werd het lekker vol in kerkelijk centrum Irene. Vooral bewoners van het Liefferdinck uit Den Ham en van het Flierborgh uit Vroomshoop maakten hun opwachting. Maar daarnaast kwamen ook vele andere belangstellenden naar dit mini-concert luisteren. Het vergde enig organisatietalent om alle bewoners met of zonder rolstoel op hun plaats te krijgen, maar dat verliep uiteindelijk op rolletjes, dankzij een aantal vrijwilligers uit het mannenkoor, waarbij zeker de naam van initiator Mannus Rozemuller mag worden genoemd.

Dirigent Gezinus Veldman stelde iedere partij in het koor (1e en 2e tenoren, baritons en bassen) apart voor aan het publiek en hij zorgde er ook voor dat die vier partijen afzonderlijk of gezamenlijk te horen waren. De toeschouwers kregen een mooie mix te horen van meezingers en luisterliedjes, van 'Grote God wij loven U' tot 'Quand le soleil', van Engels tot Latijn. Ons koor is van vele markten thuis, dat bleek wel weer tijdens zo'n Open repetitie. Na een uur was het alweer voorbij en werden alle aanwezigen nog getrakteerd op een kop koffie of thee. En daarna stonden de busjes klaar om alle senioren moe maar voldaan weer naar hun (te)huis te brengen. Wie weet wordt dit volgend jaar weer vervolgd en kunnen we dan ook gasten uit Vriezenveen en Westerhaar welkom heten. 

Een prettig bij-effect voor ons koor is dat in de zaal ook een paar mannen zaten, die wellicht binnenkort ons koor komen versterken. Ze zijn uiteraard van harte welkom!

We gaan ons nu richten op een volgend fraai project, ‘Droom de dag’, een muzikale vertelling over de sage van de Groene Jager, op zaterdag 22 juni 2019 in N.H. kerk te Den Ham. Dit muziektheater wordt die avond twee keer uitgevoerd, namelijk om 18.30 en 20.30 uur, en wordt georganiseerd door de Stichting Midzomeravond Den Ham. Daarover later meer!