CMK_banner_03.jpg

Rijke traditie van Passiestonden vindt weer vervolg

Ons koor houdt ook in 2023 weer twee Passiestonden. Een rijke traditie die in Geesteren voor de 9e keer gaat plaatsvinden en in Vroomshoop voor de 24e keer.
Dit concert omvat muziek en zang die helemaal past in de Stille Week voor Pasen. Dirigent en pianist Gezinus Veldman, de bedenker van de Passiestonde, wordt dit jaar muzikaal terzijde gestaan door altsaxofonist Klaasjan Pullen uit Den Ham.

Op woensdag 5 april wordt de Passiestonde opgevoerd in de rooms-katholieke kerk St. Pancratius te Geesteren.
Op Witte Donderdag 6 april wordt de Passiestonde uitgevoerd in Kerkelijk Centrum Het Anker aan de Hoofdstraat te Vroomshoop.

Het mannenkoor zal samen met Klaasjan Pullen een uur lang passiemuziek ten gehore brengen, zoals ‘Dit ene weten wij’, een stuk op tekst van Henriëtte Roland Holst en op muziek van Gezinus Veldman. Ook zingt het koor het prachtige ‘Pie Jesu’ van Andrew Lloyd Webber.
Vlak voor de indrukwekkende stilte halverwege de Passiestonde zingt het koor ‘In manus tuas Pater’.
De Passiestonde eindigt met het bekende ‘Nader mij God, bij U’ en daarna het krachtige ‘Lift high the cross’ van S.H. Nicholson, dat samen met de bezoekers zal worden gezongen.

Beide Passiestonden beginnen om 20.30 uur en duren een uur. De entreeprijs bedraagt € 5,00, te voldoen bij de ingang van de kerk.

Het mannenkoor heeft enkele jaren geleden de cd ‘Via Dolorosa’ opgenomen met uitsluitend passiemuziek. Deze prachtige cd kost slechts € 5,00 en is verkrijgbaar na afloop van de Passiestondes. Mailen of bellen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0546-642191.

Temperaturen liepen hoog op bij Zomeravondconcert

Het was vrijdagavond flink warm in de hervormde kerk aan de Brink in Den Ham. Dat kwam niet alleen door de hoge temperatuur en de volgepakte kerkzaal, maar ook door de duidelijke aanwezigheid van sopraan Francis van Broekhuizen. In een duet kreeg onze koorsolist Albert Wessels het er warm van.

Na een ingetogen begin van het concert begon het gaandeweg jazzy te worden en spatten de vonken eraf, waardoor de temperatuur nóg meer steeg. Het was een prachtige avond, een van de hoogtepunten in het bestaan van ons koor. Alle lof ook aan slagwerker Obed Redder en natuurlijk aan onze dirigent Gezinus Veldman! 

Een uitgebreider verslag volgt hierna, en is van de hand van Marina Arbouw. Foto's zijn van Niek Erents Fotografie.

 

Een haiku in Almelo

De stap die u zethaiku
Zet 'm weloverwogen
Nooit zet u die weer

Dit is een zogenaamde haiku, waarmee de humanistische overdenking in Het Meulenbelt te Almelo op zondagmorgen 23 februari 2020 begon. Een haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm, waarbij de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. De haiku geeft een zintuiglijke ervaring weer. Vanuit die gedachte werkten we met zo'n 65 koorleden mee aan deze viering. Tussen een aantal overdenkingen, gedichten en gedachten door zongen wij toepasselijke liederen, waarvan enkele met een solo van Albert Wessels.

de zeeHet eerste lied Zee, gecomponeerd door onze dirigent Gezinus Veldman op een tekst van Toon Hermans ('ik wil gewoon een beetje dromen, rond de dingen die ik voel en de zee, ik weet het zeker, dat ze weet wat ik bedoel'), was ook het laatste lied, en zongen we samen met de bezoekers van deze overdenking. Samen met Albert zongen we Give me my song en Speeltuin, en ook het prachtige The Rose klonk door de zaal ('onthoud dat in de winter diep onder de sneeuw het zaad ligt, dat met de liefde van de zon in de lente een roos wordt').

Een nieuwe ervaring voor ons koor, die ook een haiku verdient:

Mannenkoor Vroomshoop
Op weg naar nieuwe verten
Waar het voor ú zingt.

En het fraaie schilderij is gemaakt door ons koorlid Jan Voortman, die was geïnspireerd door dat gedicht van Toon Hermans. Zo'n viering roept blijkbaar veel creativiteit op bij onze koorleden!

Betovering Winterkraaien duurt voort

winterkraaienDe Winterkraaien blijven volle zalen trekken. Ook de 17e en 18e voorstelling van De Winterkraaien, afgelopen donderdag en vrijdag in de theaterzaal van Het Punt in Vroomshoop, trokken weer heel veel publiek. Bijna 6000 mensen bezochten al de voorstellingen. En ons mannenkoor mocht al die 18 keer zijn muzikale steentje bijdragen.

Het verhaal over het veenvolk van vroeger, het armoedige bestaan, is voor velen uit deze veenstreek nog heel herkenbaar en voelbaar. In de woorden van een bezoeker: Prachtige voorstelling! Ontroerend verhaal. Trieste levensverhalen mooi verteld, gezongen en in beeld gebracht.

De combinatie van weemoedige filmbeelden met de voice-over van Henk Nieboer, bijpassende muziek van de hand van onze dirigent Gezinus Veldman, en de aangrijpende vertellingen door Thea Kroese in het dialect, trekt een heel breed publiek. Samen met ons koor en de solisten Geerhard Abma op bugel en bas-bariton Nanco de Vries ontstaat steeds een bijzondere, muzikale avond.

Komt er een vervolg? De organiserende stichting Levend Vroomshoop wilde er na 18 theatervoorstellingen mee stoppen, maar toch lijkt het of er nog een vervolg komt. Bijvoorbeeld in de vorm van een akoestische uitvoering, of bij blijvende belangstelling opnieuw in een theaterzaal. Wie weet...

Daverend Nieuwjaarsconcert

met slagwerkgroep SDG OmmenEr was een daverend concert beloofd, en dat werd het! Zaterdagavond 18 januari 2020 vond ons Nieuwjaarsconcert plaats in de Hervormde kerk te Den Ham, waarbij we werden ondersteund door het slagwerkensemble van SDG Ommen. Het bleek een geweldige combinatie. De vonken vlogen eraf en de kerk stond aan het eind van het concert op zijn grondvesten te schudden. 

Er waren weer heel veel bezoekers naar Den Ham gekomen, en die zagen en hoorden onze bassen en tenoren vanachter uit de kerk naar voren lopen, en al zingend de aanwezigen een voorspoedig nieuwjaar wensen. Daarna volgde zoals de traditie betaamt de ingetogen ‘Zegenbede’.

Onze koorsolist Albert Wessels bracht onder andere het gedragen ‘Give me my song’ van Benny Anderson ten gehore, en Geerhard Abma, die furore maakt bij de theatervoorstellingen van De Winterkraaien, wist ook deze avond weer prachtige klanken aan zijn trompet te ontlokken, bijvoorbeeld bij het bekende ‘The Lindentree’.

Ons koor reisde daarna van de oostgrens naar de kuststreek door eerst ‘Mien eerappellaand’ van de Groninger troubadour Ede Staal te zingen, en aansluitend ‘Als het golft’ van de popgroep De Dijk.

Gaandeweg het concert werd de samenwerking tussen het melodisch slagwerk en ons koor groter en heftiger, en dat culmineerde in enkele intensieve en daverende stukken. Eerst al bij het nummer ‘Child in time’ van Deep Purple, waarbij met name de tenoren in het koor hun hoge falsetstem lieten horen, en afsluitend het ‘Music’ van John Miles. 

Onze dirigent Gezinus Veldman, die veel van de arrangementen schreef, en bijna alle nummers op de vleugel begeleidde, maakte de avond nog mooier door het publiek te verblijden met enkele fraaie toegiften. Het bleef nog lang onrustig in Den Ham.

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN