CMK_banner_03.jpg

Concerten

Temperaturen liepen hoog op bij Zomeravondconcert

Het was vrijdagavond flink warm in de hervormde kerk aan de Brink in Den Ham. Dat kwam niet alleen door de hoge temperatuur en de volgepakte kerkzaal, maar ook door de duidelijke aanwezigheid van sopraan Francis van Broekhuizen. In een duet kreeg onze koorsolist Albert Wessels het er warm van.

Na een ingetogen begin van het concert begon het gaandeweg jazzy te worden en spatten de vonken eraf, waardoor de temperatuur nóg meer steeg. Het was een prachtige avond, een van de hoogtepunten in het bestaan van ons koor. Alle lof ook aan slagwerker Obed Redder en natuurlijk aan onze dirigent Gezinus Veldman! 

Een uitgebreider verslag volgt hierna, en is van de hand van Marina Arbouw. Foto's zijn van Niek Erents Fotografie.

 

Een haiku in Almelo

De stap die u zethaiku
Zet 'm weloverwogen
Nooit zet u die weer

Dit is een zogenaamde haiku, waarmee de humanistische overdenking in Het Meulenbelt te Almelo op zondagmorgen 23 februari 2020 begon. Een haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm, waarbij de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. De haiku geeft een zintuiglijke ervaring weer. Vanuit die gedachte werkten we met zo'n 65 koorleden mee aan deze viering. Tussen een aantal overdenkingen, gedichten en gedachten door zongen wij toepasselijke liederen, waarvan enkele met een solo van Albert Wessels.

de zeeHet eerste lied Zee, gecomponeerd door onze dirigent Gezinus Veldman op een tekst van Toon Hermans ('ik wil gewoon een beetje dromen, rond de dingen die ik voel en de zee, ik weet het zeker, dat ze weet wat ik bedoel'), was ook het laatste lied, en zongen we samen met de bezoekers van deze overdenking. Samen met Albert zongen we Give me my song en Speeltuin, en ook het prachtige The Rose klonk door de zaal ('onthoud dat in de winter diep onder de sneeuw het zaad ligt, dat met de liefde van de zon in de lente een roos wordt').

Een nieuwe ervaring voor ons koor, die ook een haiku verdient:

Mannenkoor Vroomshoop
Op weg naar nieuwe verten
Waar het voor ú zingt.

En het fraaie schilderij is gemaakt door ons koorlid Jan Voortman, die was geïnspireerd door dat gedicht van Toon Hermans. Zo'n viering roept blijkbaar veel creativiteit op bij onze koorleden!

Betovering Winterkraaien duurt voort

winterkraaienDe Winterkraaien blijven volle zalen trekken. Ook de 17e en 18e voorstelling van De Winterkraaien, afgelopen donderdag en vrijdag in de theaterzaal van Het Punt in Vroomshoop, trokken weer heel veel publiek. Bijna 6000 mensen bezochten al de voorstellingen. En ons mannenkoor mocht al die 18 keer zijn muzikale steentje bijdragen.

Het verhaal over het veenvolk van vroeger, het armoedige bestaan, is voor velen uit deze veenstreek nog heel herkenbaar en voelbaar. In de woorden van een bezoeker: Prachtige voorstelling! Ontroerend verhaal. Trieste levensverhalen mooi verteld, gezongen en in beeld gebracht.

De combinatie van weemoedige filmbeelden met de voice-over van Henk Nieboer, bijpassende muziek van de hand van onze dirigent Gezinus Veldman, en de aangrijpende vertellingen door Thea Kroese in het dialect, trekt een heel breed publiek. Samen met ons koor en de solisten Geerhard Abma op bugel en bas-bariton Nanco de Vries ontstaat steeds een bijzondere, muzikale avond.

Komt er een vervolg? De organiserende stichting Levend Vroomshoop wilde er na 18 theatervoorstellingen mee stoppen, maar toch lijkt het of er nog een vervolg komt. Bijvoorbeeld in de vorm van een akoestische uitvoering, of bij blijvende belangstelling opnieuw in een theaterzaal. Wie weet...

Daverend Nieuwjaarsconcert

met slagwerkgroep SDG OmmenEr was een daverend concert beloofd, en dat werd het! Zaterdagavond 18 januari 2020 vond ons Nieuwjaarsconcert plaats in de Hervormde kerk te Den Ham, waarbij we werden ondersteund door het slagwerkensemble van SDG Ommen. Het bleek een geweldige combinatie. De vonken vlogen eraf en de kerk stond aan het eind van het concert op zijn grondvesten te schudden. 

Er waren weer heel veel bezoekers naar Den Ham gekomen, en die zagen en hoorden onze bassen en tenoren vanachter uit de kerk naar voren lopen, en al zingend de aanwezigen een voorspoedig nieuwjaar wensen. Daarna volgde zoals de traditie betaamt de ingetogen ‘Zegenbede’.

Onze koorsolist Albert Wessels bracht onder andere het gedragen ‘Give me my song’ van Benny Anderson ten gehore, en Geerhard Abma, die furore maakt bij de theatervoorstellingen van De Winterkraaien, wist ook deze avond weer prachtige klanken aan zijn trompet te ontlokken, bijvoorbeeld bij het bekende ‘The Lindentree’.

Ons koor reisde daarna van de oostgrens naar de kuststreek door eerst ‘Mien eerappellaand’ van de Groninger troubadour Ede Staal te zingen, en aansluitend ‘Als het golft’ van de popgroep De Dijk.

Gaandeweg het concert werd de samenwerking tussen het melodisch slagwerk en ons koor groter en heftiger, en dat culmineerde in enkele intensieve en daverende stukken. Eerst al bij het nummer ‘Child in time’ van Deep Purple, waarbij met name de tenoren in het koor hun hoge falsetstem lieten horen, en afsluitend het ‘Music’ van John Miles. 

Onze dirigent Gezinus Veldman, die veel van de arrangementen schreef, en bijna alle nummers op de vleugel begeleidde, maakte de avond nog mooier door het publiek te verblijden met enkele fraaie toegiften. Het bleef nog lang onrustig in Den Ham.

Twee prachtige Kerstconcerten in Den Ham en Vroomshoop

Overzichtsfoto Grote Kerk VriezenveenSamen met het 130 dames tellende Groot Twenterands Vrouwenkoor hielden we op 13 en 14 december twee Kerstconcerten in de Hervormde kerk in Den Ham en de Grote Kerk in Vriezenveen. Beide kerken waren nagenoeg geheel gevuld met vele honderden toeschouwers, die konden genieten van de tenor Reza Ranjazmay, die met zijn geweldige stem de zaal veroverde. Dat gold ook voor het vertederende optreden van de 9-jarige Lisanne de Graaf die als drummermeisje voor de begeleiding zorgde van het nummer ‘Little drummerboy’. Ook het optreden van onze eigen koorsolist bariton Albert Wessels werd zeer gewaardeerd. De beide concerten stonden onder leiding van onze dirigent Gezinus Veldman, wiens muzikaliteit en creativiteit weer op allerlei manieren zichtbaar werden. Zo arrangeerde hij bijna alle stukken.

 

Lisanne de GraafHet concert begon met de ‘Ouverture 2512’ waarbij alle zes stemgroepen van de beide koren aan bod kwamen. Daarna volgde een Spaanstalig kerstlied, ‘El Nacimiento’ (de geboorte). Het Air van Bach was te horen in ‘Still a Bach Christmas’. Reza Ranjazmay zong vol overgave een van zijn lievelingsliederen: ‘Hoe groot zijt Gij’. Het mannenkoor was bijzonder op dreef bij de vertolking van ‘Go tell it on the mountain’ en dat gold ook voor het vrouwenkoor bij ‘Vier Kerst’.  Reza zong samen met de mannen het Italiaanse slaapliedje ‘Dormi’, waarna de mannen en vrouwen ‘When a child is born’ ten gehore brachten. Aan het eind van het concert zongen beide koren ‘Son of Mary’, en uiteraard volgde daarna nog het bekende ‘Stille nacht’, maar dan in een arrangement van dirigent Gezinus Veldman, die alles in goede banen leidde.

Het mannenkoor maakt zich nu op voor hun Nieuwjaarsconcert, op zaterdag 18 januari in de Hervormde kerk te Den Ham.

De foto's zijn van Jimmy Musters.

Nog geen account? Registreer!

INLOG KOORLEDEN